Putiniștii din Republica Moldova, înapoi pe Instagram

Putiniștii din Republica Moldova, înapoi pe Instagram Sursa foto: FB//marinatauber

Apropiații condamnatului fugar Ilan Șor au anunțat că Meta, compania care administrează rețelele sociale Facebook și Instagram, „cedează”.

Aceștia spun că paginile de Instagram ale deputatei Marina Tauber și liderului Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, au fost redeschise. Totodată, conturile de Facebook ale celor doi politicieni putiniști continuă să fie blocate.

Putiniștii de la Chișinău, liber la Instagram

Marina Tauber, deputat al fostului Partid „Șor”, declarat între timp neconstituțional, a distribuit pe Telegram postarea unui cont apropiat condamnatului fugar Ilan Șor în care se spune că „Meta cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”, potrivit NewsMaker.

„După criticile și acuzațiile că Meta aplică cenzura și susține guvernul Moldovei în reprimarea opoziției, platforma informațională a reactivat unele conturi, inclusiv paginile de Instagram ale Marinei Tauber și ale lui Alexei Lungu”, se mai arată în postarea redistribuită pe Telegram de Marina Tauber.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Echipa juridică a lui Ilan Șor va continua să lucreze la procesul împotriva Meta, pentru a împiedica implicarea ulterioară în alegeri și a apăra libertatea de exprimare a poporului moldovean”, mai spune autorul textului distribuit de Marina Tauber.

Meta a blocat conturile de FB și Instagram ale liderilor falangei putiniste

Reamintim că, pe 6 iunie, paginile de Facebook ale condamnatului fugar Ilan Șor, precum și cele ale apropiaților săi din falanga putinistă Pobeda, Marina Tauber, Alexei Lungu și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, au fost blocate.

Conturile oficiale ale acestora nu au mai fost accesibile, iar reprezentanții SIS au declarat că au informat încă din 2023 compania Meta despre utilizarea conturilor de persoane „afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii”.

Pobeda

Pobeda / sursa foto: FB

„SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformarii si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate platită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, a transmis Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Peste 1.000 de conturi de propagandă putinistă, șterse de Meta

Decizia a venit după ce, la finalul lunii mai, peste 1.000 de conturi și pagini de pe platformele de socializare administrate de Meta și care promovau mesajele condamnatului fugar Ilan Șor au fost șterse.

Compania a anunțat atunci că a eliminat 1.326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, precum și un grup și un cont de Instagram, care se adresau publicului din Republica Moldova și Madagascar. Paginile și conturile șterse aveau „un comportament coordonat și neautentic” și făceau parte dintr-o rețea de dezinformare, se arată un raport al companiei Meta.

Utilizatorii conturilor și grupurilor șterse foloseau VPN-uri din Lituania sau din regiunea separatistă transnistreană. Potrivit raportului Meta, cei care coordonau această rețea de propagandă foloseau conturi false și promovaau informații în limba română și rusă, dar și malgașă și franceză, ca diversiune, despre Republica Moldova.