Escrocherie cu casele bătrânilor. O angajată din primărie, reținută
- Iuliu Vlădescu
- 19 iunie 2024, 18:29
Escrocherie cu casele bătrânilor, în Republica Moldova. O angajată din Primăria Bălți a fost reținută.
Cum funcționa această escrocherie
Angajații primăriei din Bălți le luau, pur și simplu, locuințele, bătrânilor vulnerabili de care ar fi trebuit să aibă grijă, acuză anchetatorii.
Acum, o șefă de secție din Primăria Bălți, a fost reținută după ce s-a descoperit schema de corupție prin care persoanele social-vulnerabile erau deposedate de bunuri.
Din primele informații ale procurorilor, cel puțin două persoane în vârstă și-au pierdut locuințele, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției din primărie.
Anchetă a CNA la Primăria Bălți
Ancheta este condusă de Centrul Național Anticorupție care, alături de procurorii locali, au deconspirat o escrocherie prin care persoanele vulnerabile social, aflate în evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei Bălți, erau lăsate fără locuințe.
CNA a descoperit că bătrânii erau convinși să semneze acte de donație a apartamentelor în favoarea unor funcționari ai Direcției. De exemplu, în 2022, factorii de decizie de la Direcția generală de asistență socială și protecția familiei au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile unei persoane ce beneficia de ajutor de la primărie.
„Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate”, acuză CNA.
Cine era implicat în escrocherie
Într-o altă situație, aceiași funcționari ar fi perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață, astfel încât proprietarul să le încredinţeze dreptul de folosire a patrimoniului său. În acest caz, este vorba despre o persoană care beneficia de servicii de îngrijire socială la domiciliu.
Acum, CNA și procurorii verifică și o posibilă dare de mită, legată de această escrocherie, de la un angajat al Direcției către șefii săi. „Banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu”, au declarat reprezentanții CNA.
Procurorii au desfășurat, pe 19 iunie, mai multe percheziții, iar ofițerii CNA au reținut, pentru 72 de ore, o șefă de secție din cadrul Direcției.
„De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială”, se mai arată în comunicatul CNA, care a dat publicității și o probă audio.