Escrocherie de proporții în Republica Moldova. Bilete false vândute la aceste evenimente

Escrocherie de proporții în Republica Moldova. Bilete false vândute la aceste evenimente DNSC a emis o alertă de securitate. Sursă foto: Arhiva EVZ

Un nou tip de înșelăciune face victime, în ultima perioadă, în Republica Moldova. Autoritățile îi avertizează pe cetățenii să fie atenți la capcanele întinse de escroci.

În Republica Moldova, escrocii au perfecționat un nou tip de înșelăciune și au făcut deja victime. Reprezentanții poliției îi atenționează pe cetățeni că se vând bilete false la evenimente culturale. Dar și festivaluri, evenimente teatrale sau concerte. Cei păcăliți rămân fără banii de pe card. Schema frauduloasă se bazează pe crearea de pagini web false, asemănătoare cu cele autentice, pentru a oferi servicii de vânzare a biletelor online. Printre paginile web false identificate se numără: https://afishastichet.com.md/; https://biletafishas.com.md/; https:/ebiletafisha.md/.

Escrocherie în Republica Moldova, cu bilete false

Escrocii folosesc și profiluri false pe rețelele sociale și aplicații de mesagerie rapidă (cum ar fi Telegram sau WhatsApp) pentru a intra în contact cu potențialele victime. Sub pretextul de a organiza întâlniri la evenimentele culturale, escrocii trimit linkuri către pagini false unde se presupune că se vor cumpăra bilete online, dar de fapt acestea sunt pagini de tip phishing.

După ce datele cardului sunt introduse pe aceste pagini false, acestea devin accesibile infractorilor, care le utilizează pentru a sustrage bani din conturile bancare ale victimelor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revolut

Modificări la Revolut. Se măresc comisioanele pentru transferurile de pe alte carduri. Sursa: Arhiva EVZ

Până în prezent, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații a înregistrat trei astfel de cazuri și întreprinde toate măsurile pentru a preveni răspândirea acestei scheme frauduloase.

Ce trebuie să evite cetățenii

În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate în mediul online:

Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați interacționat anterior, fiind atenți la denumirea acestora. Fiți precauți în ceea ce privește website-urile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau website-urile care au textul „Anunț”, deoarece infractorii pot achita servicii de publicitate pentru site-urile false, astfel încât acestea să apară în primele rezultate ale motoarelor de căutare. Verificați săptămânal extrasul de cont și adresați-vă cât mai repede unității bancare în cazul în care observați tranzacții suspecte. Fiți prudenți în comunicarea online și evitați furnizarea de date personale necunoscuților. Nu accesați și nu dați click pe linkuri dubioase primite în mesaje de la vânzători sau cumpărători. Verificați întotdeauna adresa site-ului înainte de a introduce orice detalii personale sau bancare.

Este esențial să nu fie divulgate informații personale sau datele cardului bancar (cum ar fi numărul de card, data expirării, codul PIN sau codul de securitate). Victimele trebuie să se adreseze de urgență oamenilor legii, conform tv8.md.