Piața imobiliară. Ce se va întâmpla cu prețurile

Piața imobiliară. Ce se va întâmpla cu prețurileSursa foto: Dreamstime

Piața imobiliară a devenit din ce în ce mai atractivă pentru români. Intenția de cumpărare a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. O situație pe care o regăsim și în cazul intenției de cumpărare pentru următorul an. Acest indicator se apropie de nivelurile din perioada 2006-2008.

Piața imobiliară și-a revenit spectaculos

În primele trei luni din 2024, doar în Capitală, piața imobiliară a înregistrat o creștere de aproximativ 18% în privința numărului de tranzacții cu apartamente. Astfel, interesul clienților pentru proprietățile imobiliare se apropie de perioada anterioară crizei financiare din 2008.

La nivel național, piața imobiliară a înregistrat valori și mai mari, media fiind de 19%. Cu toate acestea, băncile sunt ceva mai restrictive în acordarea creditelor ipotecare. Motiv pentru care numărul de tranzacții pe acest sector a scăzut. Per-ansamblu, interesul clienților români pentru proprietățile imobiliare este constant chiar și în condiții economice dificile.

apartamente, piața imobiliară

Locuințe noi. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Interesul pentru locuințele noi este la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani

Revenirea spectaculoasă de pe piața imobiliară, are la bază o serie de factori economici și sociali. Intenția de cumpărare a fost accentuată de expansiunea economică. Cu toate acestea, chiar dacă avem o intenție de cumpărare comparabilă cu perioada 2006-2008, trebuie menționat că piața imobiliară s-a consolidat, iar situația actuală este diferită de cea anterior crizei economice din 2008.

Indicatori precum, accesibilitatea, nivelul salarial, prețurile, numărul de locuințe livrate au evoluat semnificativ, la fel au evoluat și prețul locuințelor în ultimii ani. Puși la un loc, toți acești factori au accentuat teama de a pierde oportunități în rândul potențialilor cumpărători.

Piața imobiliară

Bloc de locuințe. Sursa foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară a trecut printr-o expansiune accentuată

„Experiențele recente influențează comportamentul clienților, care se tem de noi scumpiri ce ar putea face și mai dificilă achiziția unei locuințe”, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Intenția de a cumpăra o locuință în următorul an se apropie de aceleași valori maximale din 2006-2008. Totodată, este cea mai mare din ultimii 23 de ani. În intervalul 2006-2008 piața imobiliară a trecut printr-o expansiune accentuată de aderarea României la UE și de creditele ipotecare mult mai avantajoase la vremea respectivă.