Israel: guvernul din ce în ce mai aproape de a ceda alegerilor anticipate

Israel: guvernul din ce în ce mai aproape de a ceda alegerilor anticipate Benjamin Netanyahu / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Israel. Se înmulţesc dovezile potrivit cărora actualul guvern, după desființarea cabinetului de război, nu mai are prea multe șanse să evite programarea alegerilor anticipate.

Dizolvarea cabinetului de război – format din șase membri – decisă de primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, măsură politic obligatorie după plecarea fostului general și fost prim-ministru de centru Benny Gantz, va ajunge să ducă țara la alegeri anticipate. Majoritatea analiștilor citați de ziarele in ţară are conştiinţa faptului că această cale este aproape ireversibilă – și luni, o demonstrație în faţa Knesset-ului (Parlamentul) a cerut tocmai asta. Manifestația a fost coordonată de Moshe Tur-Paz, lider al partidului Yesh Atid (condus de fostul prim-ministru Yair Lapid), care a spus, citat de presă, că trebuie să mergem la alegeri și să schimbăm guvernul".

Israel: mari tensiuni politice

Programarea de alegeri anticipate, deocamdată doar posibilă, constituie o înfrângere grea pentru Benjamin Netanyahu, dar analiștii converg în mare parte către un alt punct: actualul prim-ministru lider al Likudului, ar trebui să fie din nou candidat pentru funcția pe care o ocupă în prezent. Merită să ne amintim că Netanyahu are un istoric care demonstrează că poate câștiga alegeri și poate forma guverne chiar și în cele mai potrivnice circumstanțe politice. Acest lucru s-a întâmplat în iunie 2021, când a părăsit puterea după 12 ani – pentru a reveni în luna decembrie a anului următor, în ciuda faptului că avea mai multe procese în care era acuzat în justiţia israeliană.

În orice caz, desfiinţarea cabinetului de război demonstrează că strategia lui Netanyahu în ceea ce privește răspunsul la atentatul din luna octombrie a anului trecut nu merge așa cum ar fi fost de așteptat. În primul rând, deoarece după mai bine de jumătate de an de război, cele două probleme principale în discuție – salvarea ostaticilor luați în acea zi și sfârșitul Hamasului – nu au înregistrat încă o soluție. Țara a intrat într-un război care a fost inițial acceptabil pentru Occident și pentru țările care de obicei sprijină Israelul – și chiar și ONU în primul moment – dar a reușit în scurt timp să distrugă acel gen de bunăvoință internațională pe care ajunsese să se bazeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îndoielile SUA

În scurt timp – și având în vedere dovezile sălbăticiei în termeni militari și refuzul tot mai consolidat de a accepta existența a două state în termeni politici – un număr deloc nesemnificativ de țări occidentale a început să aibă rezerve cu privire la modul în care a acţionat Netanyahu în această jumătate de an.

Controversa a fost a fost atât de mare, încât până și Statele Unite au avut, la un moment dat, îndoieli cu privire la sprijinul lor necondiționat pentru guvernul lui Netanyahu – ceea ce a însemnat că, de exemplu, Washingtonul a impus o ripostă foarte moderată atunci când Iranul a atacat teritoriul israelian cu sute de drone și rachete.

Dar demisia lui Benny Gantz – care era apropiat de Netanyahu (au alternat ca prim-ministru) – a arătat clar că spațiul politic al lui Netanyahu era redus aproape la nimic. Primul-ministru este 'ţintuit' între opoziția față de centru, care consideră că războiul va aduce o perioadă lungă de insecuritate internă extremă, și 'prietenia' extremiștilor politici și fundamentaliștilor religioși careconsideră orice contact (chiar dacă este pentru negocieri de pace) cu Hamas o blasfemie intolerabilă.

Ministrul apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit cu Amos Hochstein

Luni, o sursă din cadrul armatei citată de presă a declarat că mai sunt doar două dintre cele patru brigăzi ale Hamasului care încă erau active, ceea ce ar putea însemna că intervenția cea mai puternică a israelienilor se apropie de sfârșit – sau cel puțin că are succes. Prin urmare, existența unui armistițiu între Israel și Hamas va face, potrivit analiștilor, o mare diferență. Armata a declarat luni că și-a întărit controlul asupra a aproximativ 60%-70% din orașul Rafah, ca parte a ofensivei sale terestre care este în desfășurare de 40 de zile.

Între timp, ministrul apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit cu Amos Hochstein, consilierul președintelui Statelor Unite, pentru o "întâlnire unu-la-unu" la sediul ministerului de la Tel Aviv, unde principalul punct de pe agendă a fost desfăşurarea confruntărilor din nordul Israelului – adică în războiul din ce în ce mai intens dintre forțele de apărare israeliene (IDF) și comandourile armate libaneze ale Hezbollahului. Presa israeliană nu menționează declarațiile făcute după întâlnire.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / jornaleconomico.sapo.pt