Elveția garantează siguranța lui Vladimir Putin dacă va lua parte la negocierile pentru pacea din Ucraina
- Iulia Moraru
- 16 iunie 2024, 23:45
Vladimir Putin va putea lua parte la negocierile de pace pentru Ucraina fără să își pună problema că va fi arestat, asigură preşedinta elveţiană Viola Amherd, după summitul găzduit de ţara sa în acest weekend și la care au participat liderii din peste 90 de țări.
Amherd susține că președintele rus nu va fi arestat în Elevția, asta în ciuda mandatului internațional de arestare emis pe numele său de către Curtea Penală Internațională, în anul 2023.
Vladimir Putin poate participa la negocierile de pace fără să fie arestat
Amherd a explicat într-o conferință de presă după reuniune că mandatul include excepții pentru cazurile de negocieri.
Totodată, președinta a evidențiat că Elveția este deschisă la dialog și cu alte țări care nu au participat, cum ar fi China.
Summitul găzduit în acest weekend, la care Vladimir Putin nu a luat parte, a fost catalogat drept un succes, datorită numărului mare de lideri adunați care și-au exprimat susținerea pentru cauza ucraineană.
De asemenea, ministrul de externe elvețian Ignazio Cassis a declarat că Elveția va comunica rezultatele reuniunii Rusiei și altor țări relevante.
Acesta a subliniat că majoritatea deciziilor adoptate la conferință nu pot fi puse în practică fără implicarea Rusiei.
Șeful diplomației elvețiene a sugerat că discuțiile pentru pacea din Ucraina, care au avut loc în acest weekend în Elveția, la stațiunea de lux Burgenstock, ar putea continua într-o altă locație care nu a fost încă stabilită, dar înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, potrivit Agerpres.
Acuzații pentru care CPI a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus
CPI a emis anul trecut un mandat pentru arestarea lui Vladimir Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transfer ilegal de persoane din Ucraina în Rusia.
123 de țări sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Printre acestea se numără 33 de state africane, 19 țări din Asia-Pacific, 18 din Europa de Est, 28 din America Latină și Caraibe, și 25 din Europa de Vest.
Tratatul nu a fost semnat sau ratificat de câteva țări importante, printre care Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.