Acte necesare pentru minorii care călătoresc. Condițiile anunțate de Poliția de Frontieră

Acte necesare pentru minorii care călătoresc. Condițiile anunțate de Poliția de Frontieră Politia de Frontiera. Sursă foto: Facebook

Poliția de Frontieră avertizează cetățenii români care plănuiesc să-și petreacă vacanțele în străinătate că există condiții specifice pentru ca minorii să poată călători peste hotare. În ultima lună, autoritățile de frontieră au fost nevoite să oprească călătoria a 150 de minori români pentru că aceștia nu aveau documentele necesare pentru a ieși din țară.

Condițiile anunțate de Poliția de Frontieră

În anul 2024, Poliția de Frontieră a intervenit pentru a opri călătoriile a aproximativ 880 de cetățeni români minori, din cauza lipsei documentelor necesare pentru a călători legal însoțiți de părinți sau tutori. Aceste incidente devin tot mai frecvente pe măsură ce se apropie finalul anului școlar și încep vacanțele de vară.

„Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară numai în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani).

Menţionăm faptul că, odată cu aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen aerian şi maritim, cetăţenii români minori care călătoresc cu avionul în afara graniţelor României, ca şi adulţii, nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Minorii pot călători în Spaţiul Schengen de pe aeroporturi cu aceleaşi documente ca şi până în prezent. Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară”, a transmis Poliţia de Frontieră, duminică, într-un comunicat de presă.

Politia de Frontiera

Politia de Frontiera. Sursă foto: Facebook

Acte necesare pentru ieșirea din România cu un minor

Poliția de Frontieră a anunțat și care sunt documentele necesare pe care adulții trebuie să le aibă în cazul în care călătoresc cu un minor în străinătate:

În situația în care minorul călătoreşte însoţit de un singur părinte sau, după caz,  de o terţă persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte atunci când călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • Acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

În cazul în care minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acord din partea ambilor părinţi;
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Ce acte nu mai sunt obligați să prezinte însoțitorii

„Este vorba despre următoarele infracţiuni:

  • omor;
  • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsire de libertate în mod ilegal;
  • infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
  • trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism.

Persoanele care însoțesc minorii, altele decât părinții sau reprezentanții legali, nu mai sunt obligate să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic; acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Totuși, dacă polițistul de frontieră descoperă că însoțitorul minorului a comis anumite infracțiuni prevăzute de lege, acesta nu va fi autorizat să părăsească țara împreună cu minorul.

Consimțământul părintelui, părinților sau al reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este înscris într-o declarație notarială conformă cu forma și conținutul prevăzute de lege, modelele fiind disponibile pe site-ul instituției.