Război în Ucraina. Ziua 844. „Cazan de foc”. Forțele ruse, blocate la uzina din Vovchansk
- Emanuel Nițulescu
- 16 iunie 2024, 06:25
Trupele ruse au intrat într-o „căldare de foc” în direcția Harkov, în Ucraina. Ele fost înconjurate la Vovcensk, la Uzina de agregate, a declarat pentru Channel 24 Roman Svitan, expert militar, pilot-instructor și colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform agenâiei ucrainiene de presă Unian.ua.
Trupele ruse au trecut din nou la ofensivă în Ucraina
Rușii s-au trezit blocați la Uzina de agregate Vovcensk- artileria ucraineană a tăiat punctele de livrare a muniției și hranei. Luptătorii ucraineni au înțeles că aceste puncte pot fi ușor tăiate, deoarece erau doar câteva căi prin care rușii puteau ajunge la această uzină.
„Au intrat, dar nu pot ieși, pentru că ajung sub „zidul” de foc de artilerie și drone. Nu se pot apropia de ei, din cauza acestui „zid”, a spus el.
Anterior, Bild a relatat că trupele ruse au trecut din nou la ofensivă în mai multe direcții și extind capul de pod în jurul Ocheretiny, iar satul Novooleksandrivka a fost capturat. Rușii încearcă să taie ruta T0504, principala cale de aprovizionare pentru forțele armate în această direcție.
Pierderile Rusiei în Ucraina pe 15 iunie
Conform datelor furnizate de partea ucraineană, pierderile totale ale Rusiei în Ucraina, de la începutul războiului, sunt de 525.150 de militari. Forțele armate ale Ucrainei au neutralizat alți 1.090 de militari ruși în ziua trecută (14 iunie).
În plus, Rusia a pierdut pe câmpul de luptă cel puțin: 7.956 tancuri (+20 pe zi), vehicule de luptă blindate – 15.263 (+29); sisteme de artilerie – 13.855 (+37); echipament de apărare aeriană - 853 (+4).
Forțele armate ucrainiene își schimbă strategia
Forțele armate ale Ucrainei își schimbă strategia pe front, pregătind venirea avioanelor F-16. Ele se concentrează acum pe distrugerea apărării aeriene rusești, arată o analiză a surselor deschise, făcută de Julian Röpke, de la Bild, care comenta recentul videoclip al distrugerii în Ucraina a sistemului rus de apărare antiaeriană Buk-M2 și a complexului de comunicații radio releu P-416ГМ „Granit-M” . Anterior, Forțele Armate au atacat și mai multe complexe S-300 și S-400, în special în Crimeea și regiunile de graniță ale Rusiei.
„Potrivit lui Ryopke, loviturile aproape zilnice asupra apărării aeriene rusești fac parte din noua strategie a Ucrainei, concepută pentru sosirea avioanelor de luptă F-16 pe front în toamnă sau iarnă. Pentru Kiev, distrugerea apărării aeriene ruse este acum mai importantă decât păstrarea unor sate mici, în Donbas. Dacă Ucraina va avea un avantaj în aer, acestea pot fi eliberate”, scrie ziarul.
Potrivit lui Niko Lange, fostul șef al personalului operațional al Ministerului German al Apărării, Ucraina pregătește cu atenție și sistematic utilizarea Su-24-urilor cu rachete de croazieră britanice și franceze, precum și folosirea F-16. Pentru a face acest lucru, folosește sabotajul și operațiunile speciale, precum și arme de înaltă precizie pentru a distruge radarele rusești, sistemele de supraveghere aeriană și apărarea aeriană.
Totodată, Röpke subliniază punctele slabe ale noii strategii a Forțelor Armate.
"În primul rând, Rusia are sute de sisteme de apărare aeriană. În momentul de față, maxim o treime dintre acestea au fost distruse. În al doilea rând, nu există încă un termen și un plan final pentru introducerea F-16 în luptă", notează Bild.
Postări cu citate false de la celebrități mondiale
În noaptea de dinaintea Summitului pentru Pace din Elveția, boții de la Kremlin au publicat 120.000 de postări cu citate false de la celebrități mondiale precum Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Alain Delon și alții - despre „prăbușirea Ucrainei și a Europei”, relatează „Agenția”.
Încă de vineri seară, boți ai rețelei Dvoynik, legați de guvernul rus, cea mai mare rețea de dezinformare a Kremlinului care lucrează pentru publicul occidental, au început o campanie masivă de distribuire a imaginilor cu citate false de la celebrități. Boții au publicat 50 de imagini cu citate false pe rețeaua X (fostă Twitter), după care alte conturi „Twin” le-au retrimis de peste 120.000 de ori. Aceste postări au strâns peste 500.000 de vizualizări. 62% dintre boți, care sunt de obicei implicați în distribuția de imagini și videoclipuri în cadrul „Twin”, au fost folosiți pentru a publica citate false.
„Boții au postat imagini cu citate în engleză, franceză, germană și poloneză. Citate false au fost atribuite unor persoane celebre, inclusiv actorilor Ashton Kutcher, Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Alain Delon, regizorului Luc Besson, cântărețului Elton John, jucătorului de fotbal Lionel Messi", - notează portalul rus "Agenția".
În același timp, o mare parte dintre citatele false conțin apeluri de a abandona sprijinul pentru Ucraina.
„Suntem sărăciți, este timpul să uităm de Ucraina”, spune falsa „Jennifer Aniston”. "Ucraina nu mai există. Toți banii noștri s-au dovedit a fi aruncați în vânt", declară "Lionel Messi".
Iar falsul Elton John în declarația sa combină subiectele Ucrainei și UE: „Am căzut în capcana Ucrainei. Acum UE se prăbușește”.
Nu vor exista negocieri directe cu Federația Rusă
Formatul Summit-ului pentru pace din Elveția nu implică negocieri directe cu Federația Rusă. Acest lucru a fost declarat de șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, Ihor Zhovkva.
"Pentru ce este acest summit? Acest summit este pentru a începe procesul de pace. La acest summit, am adunat acele țări care sunt gata să vorbească obiectiv și să acționeze pentru a stabili pacea", a spus el.
Zhovkva a subliniat că actualul summit este „inaugural și inițial”, deoarece începe procesul și nu are ca scop rezolvarea tuturor problemelor.
„Să vedem dacă Rusia va înțelege că astăzi rămâne de fapt singura țară agresoare care încearcă să continue această agresiune”, a spus Zhovkva într-o conferință de presă. El a mai adăugat că textul comunicatului final al summit-ului se poate schimba: Zelenskyi va vorbi despre toate cele 10 puncte ale „Formulei Păcii” la conferință, nu doar cele trei declarate ca fiind cheie.
Declarația Summitului pentru Pace din Elveția poate fi adoptată fără acordul tuturor părților. Negocierile privind declarația finală a summit-ului nu s-au încheiat încă și probabil vor continua „până în ultimul minut”.
Ucraina și partenerii săi caută posibilitatea de a invita Rusia la al doilea Summit pentru Pace. Principalul lucru este să se convină asupra planului împreună cu partenerii, iar apoi va fi posibil să-l prezinte Rusiei pentru o invitație ulterioară a reprezentantului lor la al doilea summit.
"Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului", a declarat preşedintele ucrainean în deschiderea primului summit pentru pace în Ucraina, care se desfăşoară în acest weekend în Elveţia, dar fără Rusia.
Cum vede Kremlinul încheierea războiului din Ucraina
Kremlinul a declarat sâmbătă că Occidentul a reacţionat neconstructiv la propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin privind o nouă arhitectură de securitate şi discuţii de pace cu Ucraina, potrivit Reuters.
"Sunt foarte multe, foarte multe reacţii oficiale, declaraţii oficiale. De natură neconstructivă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la o întrebare dacă a existat o reacţie oficială la propunerile lui Putin, au relatat agenţiile de presă ruse.
Putin a prezentat vineri condiţiile prealabile ale Rusiei pentru începerea discuţiilor de pace cu Ucraina. El a spus că Moscova va pune capăt războiului doar dacă Kievul va fi de acord să renunţe la aspiraţia sa de a adera la NATO şi la patru regiuni revendicate de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) - cereri pe care Kievul le-a respins imediat ca fiind echivalentul unei capitulări.
UE nu a căzut de acord asupra unui nou pachet de sancțiuni
Uniunea Europeană nu a putut să cadă de acord asupra celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza faptului că Germania nu a fost mulțumită de clauza privind responsabilitatea companiilor europene pentru încălcarea restricțiilor. Următoarea discuție a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei este programată pentru 19 iunie, a relatat Reuters cu referire la diplomații europeni.
Se remarcă faptul că oficialii din 27 de țări UE au discutat de mai bine de o lună pachetul, care include o interdicție a transbordării GNL rusesc și un plan de a responsabiliza operatorii UE pentru încălcările sancțiunilor de către subsidiare și parteneri din țări terțe.
Potrivit jurnaliştilor, ambasadorii ar fi trebuit să discute şi să decidă asupra acestei chestiuni în seara zilei de 14 iunie, însă subiectul sancţiunilor a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei în ultimul moment.
Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE, pare pregătită să accepte un pachet de sancțiuni care să fie adoptat cu unanimitatea blocului. Cu toate acestea, diplomații UE au declarat că Germania și-a exprimat rezerve cu privire la impactul asupra industriei sale al interzicerii filialelor și partenerilor din țări terțe.