Codul Rutier. Oprirea șoferilor în trafic. Situațiile care îi pun în încurcătură
- Iulia Moraru
- 12 iunie 2024, 06:05
După cum se arată în Codul Rutier, polițiștii au autoritatea de a opri șoferii în trafic în diverse situații specifice. Deși mulți cred că oprirea se întâmplă doar dacă au comis o încălcare a legii, realitatea este diferită.
Poliția are dreptul să oprească pe oricine în trafic pentru a verifica anumite situații ce țin fie de identitatea șoferului, fie de starea mașinii aflate în circulație.
Codul Rutier. Ce situații permit poliției oprirea în trafic
De exemplu, consumul de droguri sau alcool al unui șofer poate fi determinat doar printr-un control detaliat. În plus, verificarea identității șoferului și a pasagerilor se poate realiza doar prin oprirea vehiculului.
La fel se întâmplă și dacă polițiștii vor să verifice starea mașinii.
Conform prevederilor legale din Codul Rutier, șoferii pot fi opriți în următoarele situații: când sunt observate încălcări ale normelor rutiere, dacă există suspiciuni întemeiate cu privire la comiterea unei contravenții sau a unei infracțiuni, și pentru verificarea deținerii documentelor obligatorii conform legislației.
Ce drepturi și obligații au șoferii atunci când sunt opriți
Când este oprit de poliție, șoferul trebuie să prezinte agentului mai multe documente, cum ar fi actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului și asigurarea auto obligatorie (RCA).
Însă, conducătorul auto are și drepturi în timpul controlului, după cum se specifică în Codul Rutier. De exemplu, are dreptul să cunoască numele și funcția agentului de poliție și să i se spună motivul opririi.
Mai mult, șoferul poate refuza semnarea procesului verbal și poate face mențiuni în acesta.
De asemenea, are dreptul să filmeze controlul polițistului și să refuze testele de etilotest, drugtest și prelevarea probelor biologice.
După cum se specifică în Codul Rutier, polițistul este obligat să își dezvăluie numele și gradul atunci când oprește un șofer. Dacă polițistul nu este în uniformă, el trebuie să prezinte legitimația sau insigna pentru a se identifica.
În plus, polițistul trebuie să informeze șoferul despre motivul opririi, deși această explicație poate fi oferită și după ce procesul verbal a fost completat, potrivit promotor.ro.