Narendra Modi, învestit pentru a treia oară în funcția de premier. Se anunță o perioadă tulbure pentru India

Narendra Modi, învestit pentru a treia oară în funcția de premier. Se anunță o perioadă tulbure pentru India Sursa foto: Arhiva EvZ

Narendra Modi a fost învestit pentru a treia oară consecutiv în funcția de premier al Indiei. Însă se anunță un mandat dificil pentru Mondi, care a început să sufere la capitolul imagine politică.

Narendra Modi, învestit pentru al treilea mandatCeremonia de învestire s-a desfășurat în prezența președintelui indian Droupadi Murmu. Evenimentul s-a ținut la palatul prezidențial Rashtrapati Bhavan. Numărul invitaților a fost de ordinul miilor. Au participat demnitari din India dar și lideri ai statelor din regiune, vedete de la Bollywood și importanți oameni de afaceri.

Narendra Modi și-a început cariera politică ca ofițer de presă al partidului naționalist hindus Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Premierul Indiei și-a asigurat al treilea mandat cu sprijinul a 14 formațiuni politice din Alianța Națională Democratică (NDA).

Narendra Modi

Narendra Modi. Sursa Foto: Arhiva EvZ

A câtigat alegerile la 1 iunie

Deși a câștigat alegerile, rezultatul alegerilor din 1 iunie este considerat un eșec. Sondajele estimau că BJP va obține mai multe locuri decât la alegerile precedente. Premierul indian se poate lăuda cu faptul că crescut economia Indiei și-a consolidat poziția celui mai populat stat din lume pe scena relațiilor internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, pe plan intern, electoratul l-a sancționat pentru prețurile ridicate, lipsa locurilor de muncă și salariile mult prea mici. În vremea 2001-2014, pe vremea când Narendra Modi a fost ministru-șef al statului Gujarat din vestul țării a obținut majorități care i-au permis să guverneze cu mână de fier.

Narendra Modi

Narendra Modi. © Arindam Banerjee | Dreamstime.com

Narendra Modi, un mandat dificil

Dar lucrurile par să se schimbe în cel de-al treilea mandat. Premierul Indiei va obține mai greu consensul pentru chestiunile politice controversate. Analiștii estimează că Modi se va confrunta cu un dezechilibru fiscal din cauza cererii tot mai mare de fonduri de dezvoltare acordate statelor conduse de partenerii regionali ai NDA. Modi a fost criticat pentru că ar fi favorizat 200 de milioane de musulmani din India.

„Am câştigat majoritatea, dar pentru a conduce ţara este crucială unanimitatea, vom face eforturi pentru unanimitate", a declarat el vineri, după ce NDA l-a numit oficial şef al coaliţiei.