Rusia, nemulțumită că OPEC+ crește producția de petrol. Putin pierde bani

Rusia, nemulțumită că OPEC+ crește producția de petrol. Putin pierde bani Platformă petrolieră din Marea Neagră. Sursa foto: Greenpeace România

CEO-ul grupului energetic Rosnef din Rusia este de părere că o creștere a capacității de producție de petrol a contracarat eforturile OPEC+ de a reduce producția de petrol.

OPEC+ și eforturile de reducere a producției de petrol

Capacitate combinată de producție de petrol de rezervă în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak a fost de 5,6 milioane de barili pe zi.

Suma reprezintă 13% din producția curentă OPEC+:

„Crearea de rezerve, așa cum observăm atât de către companiile din Vest, cât și din Orientul Mijlociu, poate fi o așteptare a unor schimbări serioase ale pieței”, a declarat Sechin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile petrolului au crescut la cote maxime. Piețele, date peste cap după distrugerea infrastructurii petroliere ruse 

Impactul asupra pieței internaționale

Igor Secin, CEO al grupului energetic rus Rosneft, a fost sceptic cu privire la cooperarea Rusiei cu OPEC. Declarațiile au fost făcute la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Prezența unor astfel de ”barili fantomă”, care pot avea un impact la scară largă asupra pieței, compensează impactul reducerii voluntare a cotelor de producție întreprinse de principalii participanți OPEC”, a spus el.

OPEC+ a fost de acord să mențină alte reduceri în valoare de 3,66 milioane bpd până la sfârșitul anului 2025:

„Asta o arată și prețurile pieței, care au scăzut după recenta decizie a miniștrilor țărilor participante (OPEC+)”, a spus acesta.

Unii membri OPEC+, inclusiv Rusia, au convenit duminică să elimine treptat reducerile voluntare de producție, 2,2 milioane de barili pe zi, pe parcursul unui an, începând din octombrie.

Rusia plănuiește zero exporturi de combustibili. Cum ne va afecta această decizie

Prețurile petrolului au scăzut în această săptămână

Prețul țițeiului Brent, de referință, a atins marți un minim de sub 77 de dolari pe baril. Prețurile au revenit la peste 79 de dolari până la sfârșitul săptămânii.

Cifrele privind capacitatea de producție a membrilor OPEC+ au fost o problemă istorică controversată.

Estimările de capacitate ajută OPEC+ să stabilească cifre de referință pentru producție, din care se fac reduceri. Țările membre tind să lupte pentru estimări de capacitate mai mari pentru a obține o linie de referință mai ridicată. De asemenea, încearcă să ajungă la cote de producție mai mari după aplicarea reducerilor.