A murit o legendă a zborurilor spațiale. William Anders a realizat prima fotografie a Pământului de pe Lună

A murit o legendă a zborurilor spațiale. William Anders a realizat prima fotografie a Pământului de pe Lună Fotografia Earthrise Sursa foto. X

A murit o legendă a misiunilor Apollo care au ajuns pe Lună. William Anders a făcut parte din primul echipaj uman care a zburat pe orbita Lunii.

Fotografia pe care a realizat-o, „Earthrise”, este prima  prima a Pământului văzut de pe orbita Lunii. Imaginea a devenit un simbol al mișcării ecologiste moderne.

A murit un cunoscut astronaut

William Anders (90 de ani) a fost victima unui accident, vineri, cu avionul de mici dimensiuni pe care îl pilota singur. El a murit după ce aparatul s-a prăbușit în apă în apropiere de Roche Harbor, la nord-vest de Seattle. Decesul a fost confirmat de fiul astronautului, Greg Anders.

„Familia este devastată. (...) A fost un pilot grozav şi ne va fi teribil de dor el”, a afirmat fiul său, Lt. Col. Greg Anders.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prăbușirea avionului, un model Beechcraft T-34 Mentor, cu care a murit fostul astronaut, a avut loc în jurul orei locale 11:40. Cazul este investigat de Administrația Federală a Aviației și de Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor. Imagini cu aparatul care se prăbușește au apărut pe platformele de socializare.

Un echipaj de căutare a recuperat corpul bătrânului astronaut în zona accidentului, vineri seară. Informația a fost confirmată de o purtătoare de cuvânt a Pazei de Coastă americane.

William Anders

William Anders Sursa foto: X

O fotografie celebră a Pământului văzut de pe Lună

William Anders, astronautul care a murit într-un accident aviatic a realizat fotografia Earthrise în ajunul Crăciunului din 1968. Imaginea surprinde Pămîntul văzut de pe orbita Lunii. Earthrise este creditată ca fiind sursa de inspirație a mișcării ecologiste moderne.

De altfel, bătrânul astronaut spunea că este cea mai semnificativă contribuţie a sa la programul spaţial. Anders a povestit, într-un documentar pentru BBC despre misiunea Apollo 8, la care a participat, că Pământul arăta fragil şi aparent nesemnificativ din punct de vedere fizic.

„Imaginea evidențiază frumusețea Pământului, dar și fragilitatea sa. A ajutat la demararea mișcării de mediu”, spunea el despre celebra fotografie.

Ulterior, într-un alt interviu din 1997 a mărturisit că nu a crezut nici un moment că misiunea Apollo 8 este lipsită de riscuri. El estimase că exista posibilitatea ca echipajul să nu se întoarcă pe Pământ. William Anders a spus că a acceptat să zboare din motive care țin de patriotism, dar și pentru a deschide calea explorărilor spațiale. El a mai afirmat că descoperitorul Americilor, Cristofor Columb, a navigat cu șanse mult mai slabe de reușită.

Astronautul care a murit omagiat de foștii colegi

William Anders a fost omagiat, după moarte, de senatorul Mark Kelly, el însuși un fost astronaut pensionar al NASA. Senator de Arizona, Kelly a avut cuvinte de laudă pentru fostul său coleg care a murit.

„Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre şi asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise de pe Apollo 8. El m-a inspirat pe mine şi generaţii de astronauţi şi exploratori. . Gândurile mele sunt alături de familia şi prietenii lui”, a transmis Mark Kelly pe X (Twitter).