Ce se întâmplă cu amenzile. Salariul minim a crescut, punctul de amendă n-a fost înghețat

Ce se întâmplă cu amenzile. Salariul minim a crescut, punctul de amendă n-a fost înghețat Amendă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși Guvernul a aprobat în ședința de joi creșterea salariului minim brut de la 3.300 la 3.700 de lei, punctul de amendă, direct legat de această măsură, nu a fost încă înghețat.

Conform legislației, punctul de amendă este echivalent cu 5% din valoarea salariului minim. Prin urmare, în prezent, un punct de amendă este de 165 de lei și ar trebui să crească la 185 de lei de la 1 iulie, dacă nu este înghețat până atunci.

Punctul de amendă nu a fost încă înghețat

După ședința de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că „mai este răgaz până la 1 iulie” pentru ca măsura să fie adoptată, așa cum s-a promis.

Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a mai adăugat, joi, Mihai Constantin.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestui an, Guvernul a introdus un nou mod de calcul al punctului de amendă.

Ședință de Guvern

Ședință de Guvern. Sursa foto: INQUAM_Photos

Astfel, acesta a fost stabilit la 5% din salariul minim brut pe țară, comparativ cu valoarea anterioară de 10%, însă în perioada în care Guvernul a înghețat punctul de amendă la 145 de lei de la un an la altul.

De la 1 ianuarie 2024, un punct reprezintă 165 de lei.

Menținerea punctului de amendă la valoarea actuală s-a convenit în CNT săptămâna trecută

Deși un act normativ nu a fost adoptat încă în acest sens, decizia de menținere a punctului de amendă la cât e în prezent a fost convenită la sfârșitul lunii mai în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), în urma discuțiilor purtate de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanții IMM-urilor, patronatelor și sindicatelor.

Șoferi

Șoferii în trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru ca punctul de amendă să nu crească odată cu majorarea salariului minim brut, Guvernul va trebui să propună o modificare legislativă în acest sens până la 1 iulie 2024, probabil printr-o Ordonanță de Urgență (OUG).