Această formă de agresiune, alarmant de des întâlnită asupra copiilor din Republica Moldova

Această formă de agresiune, alarmant de des întâlnită asupra copiilor din Republica Moldova Violență domestică. Sursa foto: Vkarafill | Dreamstime.com

Sunt mari probleme pentru unii copii din Republica Moldova, care au de-a face cu abuzuri comise sub diferite forme. Este vorba despre agresiuni de natură sexuală, fizică sau emoțională.

După cum arată datele centralizate și făcute publice de autoritățile din Basarabia, una dintre cele mai întâlnite forme este abuzul sexual. Anual sunt consemnate peste 400 de asemenea cazuri, cifra reală fiind însă cu mult mai mare, după cum atrag atenția reprezentanții Centrului Național de prevenire a abuzului față de copii.

Forme de agresiuni suferite de copiii din Republica Moldova

Victimele violenței beneficiază de sprijin și în centrele specializate dezvoltate de această organizație neguvernamentală, iar în prezent se lucrează la deschiderea unui centru în regiunea de sud a țării.

Cele mai răspândite forme de agresiune sunt neglijarea copilului, abuzul emoțional care poate fi exprimat prin diverse moduri. Îngrijorător de întâlnite sunt în continuare și cazurile de violență corporală, disciplinarea cu palma sau cureaua, spune președinta Centrului Național de prevenire a abuzului față de copii, Daniela Sîmboteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care mai spune că, pe parcursul anului trecut, 411 copii au fost asistați în mod individual beneficiind de serviciile prestate de specialiștii Centrului. Daniela Sîmboteanu a evidențiat importanța acțiunilor de prevenție a oricăror forme de violență, dar și cum pot fi ajutați copiii să crească într-un mediu sigur.

„Abuzul sexual este formă frecvent întâlnită în Republica Moldova. Avem peste 400 de cazuri de abuzuri sexuale anual înregistrate de către organele de drept. Dar, această cifră este doar vârful aisbergului, cazuri de abuzuri sexuale sunt mult mai frecvente, doar că ele nu sunt raportate. Moi prestăm două servicii specializate pentru copiii victime. Unul dintre acestea este unul regional la Bălți și Chișinău. De asemenea Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de copii acordă o atenție deosebită sprijinirii fenomenului”.

Implicarea și proiectele autorităților

Sîmboteanu a mai spus că, în prezent, împreună cu UNICEF și Ministerul Muncii și Protecției Sociale se lucrează la deschiderea unui centru în regiunea de sud a țării, la Cahul în sprijinul copiilor afectați de violență. Acesta ar urma să devină funcțional la sfârșitul anului 2024.

Astăzi, de Ziua Internațională a copiilor-victime ale agresiunii, Ministerul de resort a organizat activități educative și de sensibilizare pentru a le povesti copiilor despre drepturile lor și măsurile de sprijin și asistență.

„Pe parcursul ultimelor ani au fost dezvoltate mai multe politici ce ține de prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului. În prezent funcționează și se implementează acel mecanism intersectorial de identificare, asistență, referință, monitorizarea copiilor victime și martori ai violenței, neglijării, exploatării abuzului.

Acest mecanism presupune implicarea acelor actori din ordinea publică din domeniul sănătății, asistență socială, ce ține de asistența a fișelor de monitorizare a cazurilor copiilor care sunt suspecte de violență. Totodată, Guvernul a aprobat în 2022 un program național pentru protecția copilului pentru anii 2022-2026 care cuprinde un obiectiv general ce sună toleranță zero sub formă de violență asupra copiilor”, a precizat șefa Direcției politici de protecție a drepturilor copilului, Anastasia Gruzin, conform radiomoldova.md.