Criză în economia europeană. Companiile anunță concedieri masive

Criză în economia europeană. Companiile anunță concedieri masiveMai multe companii fac concedieri Sursa foto: EVZ

Criză în economia europeană în contextul în care multe companii se restructurează pentru a face față noilor provocări. Costurile ridicate de finanțare, concomitent cu reducerea cererii consumatorilor impun schimbări.

 

Una din 15 companii europene trebuie să-și revizuiască activitatea economică. Oamenii de afaceri sunt presați să facă restructurări importante, iar acestea presupun concedierea unui număr mare de angajați. Costurile ridicate de finanţare şi reducerea cererii din partea consumatorilor sunt două dintre cauzele care duc la schimbări.

Criză în economia europeană

Un raport al Boston Consulting Group (BCG) estimează mari probleme în economia europeană. O nouă criză pare să-și arate colții, în condițiile în care numeroase comapnii anunță restructurări. Potrivit sursei citate, una din 15 companii europene este nevoită să-și restructureze activitatea. Acestea se confruntă cu mari probleme ca urmare a costurilor ridicate de finanțare și a cererii în scădere pentru produsele dezvoltate.

Raportul arată că o treime dintre afacerile din Germania şi Austria se confruntă cu „presiuni de transformare”. Firmele dau semne de reducere eficienței economice și de instabilitate financiară. Experții atrag atenția că este nevoie de o îmbunătăţire a strategiei economice.

Totodată, la niveul Europei, procentul firmelor care se confruntă cu o astfel de criză se ridică la 21%, o creştere de la 14% în 2023. Raportul are la bază datele financiare şi interviurile realizate cu peste 2.000 de companii publice din Europa, precizează BCG.

Parţial, presiunile din Germania şi Austria se datorează, între altele, expunerii ridicate la China şi Rusia, dar şi consumului foarte mare de energie.  Cele două ţări sunt afectate în special de „criza consumului”, de reducerea cererii la diverse articole, conform BCG.

Imobiliare

Industria construcțiilor imobiliare Sursa foto: Dreamstime.com

Sectoarele cele mai afectate

Sectorul imobiliar, telecomunicaţiile, firmele de tehnologie, vânzările cu amănuntul şi media sunt printre cele mai afectate de criză. Aproximativ 68% dintre companiile imobiliare au nevoie de restructurare, raportat la 26% în 2023, conform BCG.

Chiar şi așa, sunt mai puţine procese de restructurare a datoriilor decât s-a anticipat, susţin reprezentanții BCG.

„În multe situaţii în care este nevoie de refinanţare, companiile şi creditorii încearcă să ajungă la un compromis pentru a face lucrurile să funcţioneze”, este de părere Jochen Schonfelder, partener la BCG în Koln.

O nouă criză se manifestă în industria IT, în mai multe state din Europa, între care și în România. În ultimele luni, companiile au anunțat un val de concedieri. Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Aceasta în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

Tehnologie

Concedieri în industria IT Sursa foto: EVZ

Industria românească IT a intrat în criză

Piața românească de IT este marcată de disponibilizări și de suspendări de proiecte, în contextul politico-economic actual. Experții sunt de părere că anul 2024 nu arată bine, dat fiind numărul mare de concedieri în domeniu.

O revenire ar fi condiționată de schimbarea abordării și restructurarea acestor companii. Sectorul IT ar trebui să se concentreze pe inovație și pe crearea de noi produse, ca să iasă din criză. Este nevoie de soluții adaptate noului context tehnologic, ce presupune dezvoltarea unor domenii de vârf precum inteligenta artificiala, blockchain, și cybersecurity.

Potrivit unei analize a OVES Enterprise, companie dezvoltatoare de software și producător de drone, investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei românești de IT în 2024.