Pata solară care a luminat cerul s-ar putea întoarce cu evenimente spectaculoase
- Dosofteea Lainici
- 2 iunie 2024, 14:51
Regiunea activă solară AR 13664 a produs 12 explozii solare de clasa X în șase zile, declanșând ejecții coronale de masă (CME) succesive, direcționate către Pământ, și a dus la o furtună geomagnetică G5 pe Pământ. Această categorie de furtună geomagnetică, prima din 2003 încoace, a provocat aurore pe scară largă în întreaga lume.
Pe 14 mai, regiunea activă a produs cea mai mare erupție solară din septembrie 2017, înregistrând o clasă X8,79. Două săptămâni mai târziu, regiunea activă a reapărut pe marginea estică a Soarelui, iar activitatea sa poate fi așteptată în următoarele săptămâni.
Erupție solară impresionantă
Soarele are o perioadă medie de rotație de 27 de zile, oferind Pământului o vedere a unei anumite regiuni active timp de aproximativ două săptămâni înainte de a se roti pe marginea vestică a soarelui.
Din cauza incapacității istorice de a urmări o regiune activă în jurul părții din spate a soarelui, regiunile active nou vizibile care se rotesc pe marginea estică a soarelui primesc un nou număr de regiune activă. Odată cu reapariția sa, putem începe să evaluăm dacă această tendință mai liniștită este menită să continue.
Primul indiciu al petelor solare ale AR 13697 a apărut la sfârșitul zilei de 27 mai, regiunea completă fiind vizibilă la sfârșitul zilei de 28 mai. Făcându-și o intrare demnă de reputația sa anterioară, regiunea activă a produs o erupție solară X2,9.
În ciuda faptului că a declanșat mai puține erupții mari din partea din spate a soarelui, erupția solară de clasă X de luni afirmă că regiunea este încă capabilă să producă aceste evenimente mai notabile.
Monitorizarea activității solare în săptămânile următoare
Regiunea activă va continua să se rotească în jurul Soarelui în următoarele două săptămâni, ceea ce va permite o vizualizare a oricăror erupții solare în această fereastră.
Lumina produsă de orice erupție solară din această fereastră va ajunge pe Pământ, cu potențialul de a produce pene de curent radio de scurtă durată.
Pe măsură ce AR 13697 se va roti mai mult la vedere, vom avea o idee mai bună despre șansele sale de erupție. Cu cât o regiune activă este mai complexă din punct de vedere magnetic, cu atât este mai mare probabilitatea unor erupții puternice.
Evenimentul de aurora din mai 2024 a fost cu adevărat un eveniment rar, fiind prima furtună geomagnetică G5 din 2003 încoace. Chiar dacă activitatea ridicată continuă de la AR 13697, alinierea perfectă a condițiilor necesare pentru a ajunge la un nivel G5 va fi greu de repetat din nou.
Condițiile G3-4 ar oferi în continuare o priveliște aurorală pentru milioane de oameni aflați la latitudini mai mari.
Pe măsură ce activitatea solară continuă să crească până la vârful așteptat la sfârșitul anilor 2024-2025, ne putem aștepta la multe alte furtuni geomagnetice puternice, potrivit yahoo.com.