Bașcana Găgăuziei asmute primarii contra Chișinăului

Bașcana Găgăuziei asmute primarii contra Chișinăului Evghenia Guțul și Vladimir Putin Sursa foto: EVZ

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, membră a falangei putiniste din Republica Moldova, moșită la Moscova de condamnatul fugar Ilan Șor, le-a cerut primarilor din regiunea autonomă să aleagă dacă sunt de partea sa sau a Chișinăului.

Bașcana le cere primarilor să aleagă între ea și Chișinău

Bașcana a convocat o ședință la Comitetul Executiv la care i-a invitat pe primarii și deputații Adunării Populare din Găgăuzia. Scopul acestei reuniuni nu a fost comunicat, iar presa nu a avut voie să intre la eveniment.

Iar la ședință, bașcana Evghenia Guțul și Președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, au petrecut două ore și jumătate încercând să-i convingă pe primarii din regiunea autonomă de ostilitatea autorităților de la Chișinău, potrivit Notka. Cei doi le-au cerut primarilor din Găgăuzia să decidă de partea cui se află, a bașcanei sau a autorităților de la Chișinău.

Întâlnire departe de ochii curioșilor

După întâlnire, participanții au refuzat să vorbească cu jurnaliștii. Mai mult, reporterul Notka a constatat că la această reuniune bașcana Evghenia Guțul nu i-a invitat nici pe jurnaliștii obedienți din presa de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evgenia Guțul a dorit măsuri de securitate și confidențialitate sporite la întâlnirea cu primarii satelor și orașelor Găgăuziei, cu deputații Adunării Populare și cu membri ai Comitetului Executiv al acestuia. Întâlnirea s-a ținut cu ușile închise, iar ușa era păzită. Inclusiv camerele de supraveghere din sală au fost oprite.

Cine a participat la întâlnirea cu bașcana

La întâlnirea convocată de bașcana Evghenia Guțul au participat 15 sau 16 dintre cei 26 de primari de localități din Găgăuzia. Se pare că primarii orașelor Comrat, Ceadîr-Lungi și Vulcănești nu au fost prezenți, iar deputații din fracțiunea socialistă au boicotat întâlnirea.

Printre cei prezenți s-au numărat primarul din Chirsova, Anna Khokhlova, din Congaz, Mihail Yesir, precum și deputații Alexander Dulger, Grigori Dulger, Nikolai Dudoglo, Gheorghe Leiciu, Grigori Kadin și Vladimir Kissa.

Au fost prezenți, de asemenea, unii membri ai Comitetului Executiv, precum prim-adjunctul bașcanei, Ilia Uzun, șeful departamentului de protecție socială, Edgar Dimov, șeful departamentului de relații externe, Anastasia Ciolak, șeful complexului agro-industrial Serghei Ibrișim sau șef-adjunctul departamentului financiar Tatiana Doiceva.

De asemenea, au participat și șefii administrațiilor din raioanele Comrat și Vulcănești, iar bașcana a mers la întâlnire alături de Președintele Adunării Populare Dmitri Konstantinov.