Maia Sandu, la învestirea procurorului general: Aveți o misiune complicată. Așteptăm să se facă dreptate

Maia Sandu, la învestirea procurorului general: Aveți o misiune complicată. Așteptăm să se facă dreptate Sursa foto: Facebook/Procuratura Generală

Ion Munteanu a fost numit oficial în funcția de procuror general al Republicii Moldova, selectat în baza concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Ceremonia solemnă de numire a avut loc  sâmbătă, 1 iunie, la sediul Procuraturii Generale, în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Aveţi o misiune complicată de a asigura o procuratură funcţională, iar reformele să se facă mai bine, mai repede. Şi eu, şi cetăţenii, aşteptăm să se facă dreptate, iar cei care au comis acte de corupţie - să fie sancţionaţi. În procuratură trebuie să avem oameni oneşti care lucrează pentru Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu, după ce Ion Munteanu a depus jurământul.

„Timp de pierdut nu este, trebuie să fim eficienţi”

„Rămânem ancoraţi valorilor inerente statului de drept, precum şi drepturilor omului într-un stat cu o procuratură corectă”, a spus și președintele CSP, Dumitru Obadă.

„Vin cu un mesaj către procurori să ne consolidăm, să livrăm la maximum, pentru a asigura continuitatea investigaţiilor pe care le avem. Timp de pierdut nu este, trebuie să fim eficienţi pentru o Moldovă Europeană”, a declarat noul procuror general, Ion Munteanu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ion Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova

Ion Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova. Sursa foto:CSP

Reamintim că joi, 30 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să propună șefului statului candidatura lui Ion Munteanu pentru funcția de procuror general, după ce acesta a câștigat concursul. El a acumulat punctajul maxim oferit de membrii CSP: 9,21 puncte. Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a acumulat 8,80 puncte, iar procurorul Alexandru Cernei – 7,92.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat în 2021, iar în 2023 a fost eliberat din funcție. În urma decretului semnat de președintele Republicii Moldova pe 26 septembrie 2023, funcția de procuror general a devenit vacantă. Ulterior, interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Cine este Ion Munteanu

Ion Munteanu are 40 de ani și este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sectorului Centru, municipiul Chișinău, iar în în iulie 2010, el a fost numit procuror în Procuratura Anticorupție. În perioadele 2019-2020 și 2021-2022 a fost adjunct interimar al procurorului-șef al acestei instituții.

Ion Munteanu, procuror general interimar al Republicii Moldova

Ion Munteanu, procuror general al Republicii Moldova. Sursa foto: procuratura.md

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2023, Ion Munteanu locuiește împreună cu soția și copiii într-o casă cu suprafața cadastrală de aproximativ 105,8 metri pătrați, amplasată în orașul Stăuceni. Conform datelor prezentate de procuror, casa valorează 1,2 milioane de lei (60 de mii de euro) și i-a fost donată de socri.

Membrii familiei Munteanu au în proprietate un automobil Dacia Duster fabricat în 2019 și cumpărat în 2024 cu 215 de mii de lei și un Mercedes, fabricat în 2014, cu prețul declarat de 50 de mii de lei, potrivit radiomoldova.md.  Totodată, un membru al familiei sale are un Mercedes fabricat în 2011, pe care îl folosește conform unui contract „translativ de posesie și de folosință”.

Anul trecut, Munteanu a avut un salariu total de 484.000 de lei, circa 40.000 de lei lunar.