Atac terorist la Olimpiadă. Franța a dejucat un atentat programat în timpul competiției

Atac terorist la Olimpiadă. Franța a dejucat un atentat programat în timpul competiției Jocurile Olimpice Paris. Sursa foto: Facebook

Jocurile Olimpice din acest an sunt programate să se desfășoare în perioada 26 iulie - 8 septembrie. Competițiile sportive se vor desfășura în mai multe arene din Paris și din regiunea Ile-de-France în condiții de maximă securitate.

Autoritățile franceze au luat măsuri sporite de siguranță pentru a evita incidentele pe parcursul probelor olimpice. În acest context a fost descoperit un posibil atentat terorist.

Atentat la Jocurile Olimpice

Autoritățile din Franța au anunțat că au dejucat planul unui atentat terorist care urma să aibă loc în timpul Olimpiadei de la Paris. Ministerul de Interne de la Paris a făcut anunțul, vineri, 31 mai. Conform sursei citate, a fost un bărbat care pregătea un atentat la Jocurile Olimpice. Atentatorul viza stadionul Geoffroy-Guichard, din Saint-Etienne, în timpul turneului olimpic de fotbal.

Autoritățile franceze au precizat că au arestat, la Saint-Etienne, de către Direcţia Generală de Securitate Internă, un cetățean de origine cecenă. Bărbatul, în vârstă de 18 ani, pregătea un atac asupra arenei fotbalistice Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne. Aici sunt programate mai multe meciuri de din cadrul turneului olimpic de fotbal. Atacul urma să se petreacă la Jocurile Olimpice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul de Interne a indicat că suspectul ar fi vrut „să comită un atac de inspiraţie islamistă”. El intenționa să atace spectatorii, dar şi forţele de ordine. Suspectul a fost arestat la domiciliul său, fiind descoperit în timp ce verifica zona, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Stadionul Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne

Stadionul Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne Sursa foto: X (Twitter)

Franța este pregătită pentru eventuale atentate

În urmă cu mai bine de o lună, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice de la Paris. În acest context, a dat asigurări că autoritățile sunt pregătite să asigure securitatea la ceremonia de deschidere de pe Sena. El a precizat că există și „planurile B şi C” în cazul unor ameninţări teroriste.

Ceremonia de deschidere a competițiilor sportive este programată să se desfășoare de-a lungul fluviului, pe 26 iulie. Macron a subliniat că autoritățile sunt pregătit pentru a face față oricăror provocări. El a precizat că există și scenarii de rezervă, în care totuși nu va fi posibilă această desfășurare programată.

„Avem o ceremonie pe care o pregătim, care ar fi limitată, de exemplu la Trocadero şi, prin urmare, nu am face toată Sena”, a spus Macron.

Într-o altă propunere de scenariu, a fost propus Stade de France pentru o ceremonie în stil clasic. Emmanuel Macron a dat asigurări cu privire la sistemul de securitate care face posibilă menţinerea scenariului fluvial.

„Am anticipat, punem în aplicare un perimetru de securitate care va fi foarte larg, unde îi vom monitoriza pe toţi cei care intră şi care ies”, a insistat el.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/GONZALO FUENTES

Jocurile Olimpice de la Paris

Olimpiada din acest an se va desfășura la Paris, capitala Franței, în perioada 26 iulie – 8 septembrie. Jocurile Olimpice și Paralimpice se vor desfășura în diferite locații din Paris și din regiunea Ile-de-France. Pentru a asigura securitatea competițiilor, autoritățile și-au luat toate măsurile de securitate.

În aprilie, Emmanuel Macron a declarat că nu are „nicio îndoială” că Rusia va ţinti Jocurile Olimpice. El a vorbit  de atacuri „inclusiv în domeniul informaţional”. Franța a denunțat de mai multe luni o campanie rusă de dezinformare desfăşurată pe internet. Kremlinul a calificat aceste acuzaţii drept „nefondate”.

În acest context, legat de problemele de securitate, autoritățile au decis ca cetățenii de origine rusă sau belorusă, aleşi ca voluntari pentru Jocurile Olimpice, să fie respinși. Parisul, aliat al Kievului, se teme că amenințările de securitate vor fi alimentate de Moscova, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei.