Acțiunea SPAK scoate la iveală legăturile întunecate ale politicii cu crima organizată

Acțiunea SPAK scoate la iveală legăturile întunecate ale politicii cu crima organizată Spion Sursa foto: Arhivă EVZ

Procuratura specială împotriva crimei organizate și a corupției (SPAK) din Albania a lansat o operațiune de amploare, emițând 50 de mandate de arestare împotriva principalilor exponenți ai crimei organizate din țară. Ancheta împotriva a șapte organizații criminale, bazată pe datele criptate ale aplicațiilor Sky ECC și EncroChat, a scos la iveală 18 episoade infracționale, de la crimă la asistență la trecerea ilegală a frontierei. Datele făcute publice de această anchetă SPAK arată că trei deputați ai Partidului Socialist, dintre care doi din legislaturile trecute și unul din actuala legislatură, aveau membri de familie sau erau direct implicați în activități criminale ca parte a structurilor de crimă organizată.

Acțiunea SPAK scoate la iveală legături întunecate

Experții sunt de părere că aceste date sunt o dovadă a legăturilor puternice dintre crima organizată și politica din Albania, care sunt înrădăcinate de zeci de ani. Arjan Dyrmishi, director executiv al Centrului pentru Studiul Democrației și Guvernării, a declarat pentru „BIRN” că legăturile dintre criminalitate și politică în Albania nu sunt accidentale, ci sunt investiții proactive ale grupurilor de crimă organizată pentru a-și asigura protecția împotriva loviturilor sau pedepse cât mai ușoare.

La 18 mai, SPAK a anunțat închiderea uneia dintre cele mai mari operațiuni împotriva crimei organizate din țară. Operațiunea a durat aproximativ 20 de ore, cu sprijinul a aproximativ 30 de anchetatori BKH, al forțelor RENEA, al poliției de stat și al Europol. Acțiunile de investigare s-au desfășurat în orașele Tirana, Durres, Vlora, Shkodra, Lezha, Rreshen, Kurbin, Fushë-Kruja și Kruja.

Anunțul SPAK

SPAK a anunțat confiscarea unor bunuri în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, dintre care aproape un milion de euro în numerar, ceasuri în valoare de aproximativ o jumătate de milion de euro și vehicule în valoare de jumătate de milion de euro, dintre care cinci blindate. Paisprezece persoane au fost arestate în Albania în timpul operațiunii, în timp ce alte șase au fost arestate în Italia, Germania, Spania și Belgia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții în securitate sunt îngrijorați

Pentru experții în securitate, operațiunea atestă o creștere a eficacității și eficienței SPAK în lupta împotriva crimei organizate și a corupției din țară. Cu toate acestea, ei sunt îngrijorați de amploarea acestei legături și de infiltrarea structurilor de stat de către organizațiile criminale. Ei susțin că situația a adus o crimă organizată tot mai puternică, care a pus mâna pe fondurile publice.

Crima organizată a devenit inseparabilă de politică, deoarece aceleași organizații criminale lovite în aceste operațiuni au făcut parte anterior din campaniile electorale și au colectat voturi pentru partidele politice și au obținut acces la fondurile publice, potrivit sot.com.