Vreme severă în România. Furtunile vor lovi mai multe zone ale țării

Vreme severă în România. Furtunile vor lovi mai multe zone ale țării

Ciclonul care a adus furtuni și ploi torențiale în Europa de Vest ajunge și în țara noastră. Ca urmare a pericolului înrăutățirii vremii au fost emise pentru următoarele ore, coduri galbene de vreme rea pentru mai mult de jumătate din țară. Au fost emise, de asemenea, atenționări hidrologice de creșteri ale cotelor apelor și posibile inundații, pentru mai multe râuri.

Cod galben de furtuni și averse torențiale

Un ciclon puternic care a adus în Germania și Serbia furtuni severe (cod roșu de vreme rea), iar în Italia, Polonia și Croația, vreme rea cu vijelii și averse torențiale (cod portocaliu) va ajunge și în România și se va manifesta până vineri după amiaza, în special în jumătatea de vest a țării, anunță meteorologii.

Aceștia au emis un Cod Galben de ploi și vijelii care a intrat în vigoare de astăzi, de la ora 10.00 și va fi valabil până mâine la ora 10.00, pentru județele Bihor, Sălaj, Cluj, Arad, Alba, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița. În aceste regiuni vremea va înregistra intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Pentru intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cod galben. 22 mai 2024

Cod galben. 22 mai 2024. Foto: meteoromania.ro

„Am prelungit avertizarea meteorologică de cod galben. Până mâine dimineață, la ora 10:00, vizează jumătatea vestică a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate meteorologică accentuată vor continua și vor fi caracterizate prin averse torențiale, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină, iar pe intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă pot depăși 25-35 l/mp și izolat peste 40-50 l/mp,”, preciza Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Prognoza meteo pentru intervalul 20 mai - 17 iunie 2024

Elena Mateescu a anunțat și care vor fi caracteristicile vremii în perioada următoare.

„Fenomenele de instabilitate vor fi de interes până sâmbătă, pentru că în partea de vest și sud-vest a țării, și mâine, și vineri, vom consemna în continuare averse torențiale însoțite de descărcări electrice și condiții de grindină”.

În cealaltă jumătate de țară (est și în special sud-est), în următoarele zile, precum și la sfârșitul de săptămână, vom avea vreme cladă cu temperaturi de până la 30 de grade Celsius și cu precipitații izolate. În vest, în zonele unde ploile vor fi prezente, temperaturile maxime vor fi cu circa 5-6 grade Celsius mai scăzute, urcând până la maxime de 24...25° C”, a explicat directorul ANM în exclusivitate la Antena 3 CNN.

„Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni ale țării, dar pe arii restrânse,” arată specialiștii ANM.