Guvernul PSD, o nouă măsură pentru reducerea facturilor la energie
- Bianca Ion
- 21 mai 2024, 16:42
Guvernul PSD continuă să implementeze măsuri menite să îmbunătățească nivelul de trai al românilor și introduce o nouă inițiativă pentru reducerea facturilor la energie electrică.
Guvernul PSD, o nouă măsură pentru reducerea facturilor la energie
În completarea mecanismului de plafonare a prețurilor la energie, valabil până la 1 aprilie 2026, Guvernul condus de Marcel Ciolacu introduce o inițiativă avantajoasă pentru toți cetățenii României: dreptul de a-și produce propria energie electrică, beneficiind astfel de prețuri mai mici la consum.
Cu o medie anuală de 1.900 până la 2.400 de ore de lumină solară, România dispune de un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea energiei solare fotovoltaice. Acest potențial urmează să fie valorificat printr-o creștere accelerată a pieței fotovoltaice, prin instalarea de panouri solare pe toate acoperișurile clădirilor neutilizate în prezent, inclusiv pe blocurile de locuințe.
Soluția pentru reducerea facturilor: constiturirea unui Grup de Lucru
Guvernul planifică formarea unui Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România, care va include orice proiect sau inițiativă în care membrii implicați sunt și proprietari sau au un rol semnificativ în deciziile legate de serviciile energetice. Acestea vor include consumatori finali, comunități locale, organizații neguvernamentale, precum și companii private și publice. Prima întâlnire este programată la începutul lunii iunie.
Pe lângă reducerea prețurilor, o modalitate prin care familiile vulnerabile și cetățenii cu venituri reduse se pot proteja împotriva sărăciei energetice aduce și un alt avantaj. Vor fi create locuri de muncă la nivel local, deoarece va fi nevoie de companii și firme specializate în instalarea și întreținerea panourilor solare.
Doar în București, folosindu-se panouri fotovoltaice, se asigură energie pentru 695.000 de locuințe
Conform unei analize realizate de specialiști din cadrul Ministerului Energiei, în București există potențialul pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate de până la 680.000 kW (680 MW) pe acoperișurile care încă nu sunt utilizate. Datele indică faptul că, prin exploatarea acestui potențial natural, s-ar putea produce aproape 835 milioane kWh de energie electrică.
Această cantitate este suficientă pentru a contribui la diminuarea dependenței de sursele tradiționale de energie și pentru a reduce costurile facturate pentru electricitate pentru aproximativ 695.000 de gospodării.
Un model similar a fost deja implementat în Spania. Locuitorii care doresc să se implice în acest program se pot înregistra în Comunitățile de Energie, plătind o taxă, și au libertatea să se retragă oricând, recuperând suma inițială achitată. Ulterior, aceste comunități au solicitat finanțare europeană și națională, iar autoritățile locale au pus la dispoziție acoperișurile clădirilor publice pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Toți membrii au acces la energia produsă, care este mai accesibilă.