CSM din Republica Moldova a respins dosarul lui Vladislav Gribincea. Câți candidați au fost promovați

CSM din Republica Moldova a respins dosarul lui Vladislav Gribincea. Câți candidați au fost promovați Justiție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat undă verde dosarelor ce apațin a șase candidați la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Așadar, la proba interviu au fost promovați următorii magistrați: Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu și Iuri Lealin.

Câți candidați au fost admiși de CSM din Republica Moldova

Candidata Mariana Cherpec, care în prezent este membru al Consiliului Superior al Procurorilor, a cerut să fie retrasă din concurs. Iar această solicitare a fost aprobată de cei de la CSM.

Pe de altă parte, dosarul candidatului Vladislav Gribincea a fost declarat inadmisibil, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. Contactat de jurnaliștii de la tv8.md, el nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție la această decizie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, la Curtea Supremă de Justiție se caută 20 de magistrați - 11 judecători de carieră și 9 din mediul academic, avocatură sau procuratură. Obligatoriu ei trebuie să treacă cu brio de evaluarea externă, condiție care a dus la valul de demisii de la CSJ anul trecut.

Pe de altă parte, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova caută soluții pentru a ocupa posturile de la Curtea de Apel Chișinău, după plecările în masă ale judecătorilor.

Membrii CSM au organizat o ședință, alături de conducerile Curților de Apel și Curții Supreme de Justiție, pentru a căuta soluții de transfer de magistrați.

În cursul ședinței „au fost identificate soluții rapide pentru evitarea tergiversării examinării cauzelor aflate pe rolul instanței de apel și respectării accesului cetățenilor la justiție”, potrivit reprezentanților CSM.

„Președinții interimari ai Curții Supreme de Justiție și ai Curții de Apel Chișinău au relatat despre necesitatea urgentării suplinirii posturilor vacante de judecător în instanțele pe care le reprezintă, fie ca urmare a desfășurării concursului, fie prin transfer temporar sau permanent în instanțele de apel”, au mai precizat șefii Consiliului Superior al Magistraturii.