Cine a fost Ibrahim Raisi, președintele Iranului

Cine a fost Ibrahim Raisi, președintele Iranului Ibrahim Raisi. Sursa foto: dreamstime.com

Președintele Ibrahim Raisi a fost atât o figură venerată, cât și o figură controversată în Iran. Administrația sa a fost marcată de o serie de proteste în masă, reprimate de forțele polițienești, dar el era văzut ca un favorit pentru a-i urma pe liderul suprem.

Raisi, „Măcelarul Teheranului”

Fostul, de acum, președinte Raisi a fost un adept al liniei dure și fost șef al sistemului judiciar, despre care se credea că într-o zi l-ar putea înlocui pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Datorită rolului său în condamnarea la moarte a mii de deținuți de conștiință în anii 1980, el a fost supranumit Măcelarul Teheranului, deoarece a făcut parte din așa-numitul „complet al morții”, pentru care a fost apoi sancționat de SUA.

Atât o figură venerată, cât și o figură controversată, domnul Raisi a susținut serviciile de securitate ale țării în timp ce aceștia au reprimat toate disidențele, inclusiv cele ce au urmat morții, în 2022, a tinerei Mahsa Amini - femeia care a murit după ce a fost arestată pentru că nu a purtat hijabul „în mod corespunzător”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Represiunea lui Raisi

Protestele la nivel național care au urmat au fost înecate în sânge. Represiunea de luni de zile a ucis peste 500 de persoane și dus la reținerea a peste 22.000.

În martie, un grup de investigații al Organizației Națiunilor Unite a constatat că Iranul este responsabil pentru „violența fizică” care a dus la moartea Mashei Amini, după arestarea ei pentru că nu purta hijabul pe placul autorităților.

Președintele a susținut, de asemenea, decizia fără precedent a Iranului din aprilie de a lansa un atac cu drone și rachete asupra Israelului, pe fondul războiului său cu Hamas, gruparea teroristă palestiniană de guvernământ din Gaza, responsabilă pentru masacrul din 7 octombrie, care au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului.

Ebrahim Raisi

Sursa foto: Platforma X

Implicarea în execuții în masă

Ibrahim Raisi a fost sancționat parțial de SUA pentru implicarea sa în execuția în masă a mii de deținuți politici în 1988, la sfârșitul sângerosului război Iran-Irak.

Sub președinția sa, Iranul îmbogățește uraniu la niveluri aproape de calitatea necesară pentru pentru arme nucleare și împiedică inspecțiile internaționale.

Iranul a înarmat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și a continuat să înarmeze grupuri proxy din Orientul Mijlociu, cum ar fi rebelii Houthi din Yemen și teroriștii Hezbollah din Liban.

Ibrahim Raisi a candidat cu succes la președinție în august 2021, într-un scrutin ce a avut cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice, deoarece tuturor oponenților săi potențial proeminenți li s-a interzis să candideze, în conformitate cu sistemul de verificare al Iranului.

Raisi a câștigat președinția în 2017, în fața lui Hassan Rouhani, clericul relativ moderat care, în calitate de președinte, a ajuns la acordul nuclear de la Teheran, din 2015, cu puterile mondiale.

Raisi, susținător al diverselor grupări teroriste

Alistair Bunkall, corespondentul Sky News pentru Orientul Mijlociu, a declarat că președintele este „o figură majoră a societății politice și religioase iraniene”, dar „nu este în niciun caz popular la nivel mondial”, deoarece administrația sa s-a confruntat cu o serie de proteste, în ultimii ani.

Ibrahim Raisi era totuși „considerat unul dintre cei doi lideri care ar putea prelua” conducerea regimul iranian, atunci când actualul lider suprem va muri, a mai spus Bunkall.

Acesta a adăugat că președintele ar fi fost implicat în multe dintre activitățile Iranului în regiune, deoarece „era foarte implicat în orice, în special în ceea ce s-a întâmplat în Israel și în zonele învecinate, cum ar fi Liban și Gaza sau atacurile teroriste asupra nevelor ale rebelilor Houthi din ultima perioadă.