2 milioane de lei despăgubiri pentru o eroare judiciară. Cazul Gheorghe Petic

2 milioane de lei despăgubiri pentru o eroare judiciară. Cazul Gheorghe Petic Gheorghe Petic / sursa foto: FB

Fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic, care a stat 9 luni la închisoare sub acuzația falsă de viol, a primit de la stat despăgubiri de peste 2 milioane de lei.

Gheorghe Petic, depăgubiri de peste 100.000 de euro

Decizia de acordare a despăgubirilor a fost luată de Tribunalul Capitalei, sector Centru.

Gheorghe Petic va primi 2 milioane de lei (circa 105.000 euro) de la bugetul de stat cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul moral determinat de eroarea judiciară. El va mai primi 36 de mii de lei ca prejudiciu material și 27 de mii de lei pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Tribunalul Capitalei a admis parțial cererea fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic împotriva Ministerului Justiției, pentru detenție ilegală. Instanța a stabilit că lui Gheorghe Petic i-au fost încălcate drepturile la libertate și securitate, interzicerea torturii, precum și respectul vieții private și de familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic ceruse despăgubiri de 6 milioane de lei. El nu a răspuns, după ședința de judecată în care s-a pronunțat sentința, dacă va contesta sau nu decizia, pentru a obține despăgubiri mai mari, spunând că se va consulta cu un avocat privitor la această decizie.

Atac la Plahotniuc, Cavcaliuc și Jizdan

„Noi nu punem la dubii, în linii mari, raționamentele instanței. Vreau să-i mulțumesc doamnei judecătoare Ecaterina Silivestru pentru faptul că mi-a dat voie să am un proces echitabil.

Două milioane de lei pentru faptul că Plahotniuc, Cavcaliuc, Jizdan sau alte râsuri care au condus Ministerul de Interne, Procuratura, iată au pus pe umerii statului acest sumă drept prejudiciu moral și în jur la 50 de mii de lei. Urmează să vedem dacă contestăm sentința respectivă la Curtea de Apel Chișinău. Urmează să vedem dacă pe noi ne satisface 2 milioane de lei și 50 mii de lei sau nu ne satisface”, a spus, după sentință, Gheorghe Petic, într-un live pe Facebook.

„Doamnă ministră a Justiției, ca să nu politizăm în toamnă acest caz și să aduc o știrbire de imagine unora, vă rog să vă liniștiți. Suntem gata să participăm alături de dumneavoastră la o mediere să vedem cum procedăm mai departe”, a adăugat Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic, victima unei înscenări demonstrate de SIS

Reamintim că fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost condamnat, în martie 2019, la 3,5 ani de închisoare pentru viol. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Petic a fost și amendat cu 30 de mii de lei.

Petic și-a susținut nevinovăția încă de la arestarea sa, în 2018. El a spus că dosarul împotriva lui a fost inventat pentru că „a devenit incomod” după ce a prins conducerea Poliției de Frontieră de organizare a contrabandei cu țigări.

În iulie 2019, după schimbarea puterii în țară, Curtea de Apel Chișinău a trimis dosarul lui Petic spre revizuire și acesta a fost eliberat din arest.

Iar pe 30 noiembrie 2021, fostul polițist de frontieră a fost achitat definitiv de Judecătoria Orhei. Decizia a venit după ce Serviciul Informații și Securitate (SIS) a publicat, pe 5 octombrie 2021, secvențe video despre care reprezentanții instituției susțineau că au fost surprinse în momentul înscenării pretinsului viol de care a fost acuzat Gheorghe Petic.

Șase foști și actuali angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați că ar fi inventat cazul de viol. Printre suspecți se numără și fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan, care a părăsit țara după ce PDM a fost înlăturat de la putere în 2019.