Ilan Șor, greu de extrădat. Oligarhul a primit cetățenia Federației Ruse

Ilan Șor, greu de extrădat. Oligarhul a primit cetățenia Federației Ruse Sursa foto: Captură video

Ilan Șor, oligarhul din Republica Moldova condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Informația a fost confirmată de Viorel Țentiu, șeful Interpol Moldova.

Viorel Țentiu a precizat că Ilan Șor deține, în prezent, trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și cea a Federației Ruse.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă la începutul anului, mai exact este vorba de luna ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dublă cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de 2 cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean al trei state”, a declarat Viorel Țentiu pentru Teleradio-Moldova.

Moscova nu va decide extrădare lui Ilan Șor

În acest context, șeful Interpol Moldova a subliniat că este puțin probabil ca Moscova să decidă extrădarea lui  Șor în Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează proprii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit, devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai spus Viorel Țentiu.

Evghenia Guţul la Moscova

Evghenia Guţul la Moscova, alături de Tauber şi Şor/ Sursa foto: Marina Tauber

Pe 9 mai,  Șor a participat la parada militară din Piața Roșie, organizată de Ziua Victoriei. Alături de el s-a aflat și Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei.

Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, imediat ce Partidul Democrat a pierdut guvernarea. Pe 13 aprilie, magistrații Curții de Apel l-au condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.