Piața muncii: De ce nu sunt angajații români fericiți la serviciu

Piața muncii: De ce nu sunt angajații români fericiți la serviciu Sursa foto: Pixabay

Un studiu recent indică faptul că doar o treime dintre angajați sunt fericiți și împliniți la locul de muncă. Aproximativ 50% din personalul activ de pe piața muncii din România și-au luat măsuri suplimentare pentru a nu mai simți oboseala.

Piața muncii: De ce nu avem angajați fericiți în România

Aceeași cercetare mai arată faptul că 65% dintre angajați au declarat că au colegi care suferă burnout. Gradul de epuizare al salariaților români este în strânsă legătură cu vârsta, statutul familiar, renumeranția obținută și sexul.

Puțin peste 40% dintre angajați au indicat ca principala sursă a stresului, volumul mare de muncă. Alte surse amintite constau în remunerație slabă, responsabilitățile prea multe și clienții dificili.

Pe criterii de vârstă, angajații cu vârste între 35 și 55 de ani acuză faptul că au un volum mult prea mare de muncă. Bărbații sunt cei mai afectați de salariile plafonate, iar cei mai mulți dintre tineri sunt nemulțumiți de clienții dificili.

Ne puteți urmări și pe Google News
Angajati

Angajați în uzina Ford; Sursa foto: Photo 141279619 © Seyephoto | Dreamstime.com

Strategii pentru combaterea stresului la locul de muncă

Pentru a combate stresul și efectele burnout-ului, aproximativ jumătate dintre angajați își iau concediu de odihnă. Undeva la 30% dintre salariați au declarat ies în oraș sau la cumpărături, în timp ce 26% preferă pauzele lungi și dese.

Pe criterii de vârstă, femeile sunt mai fericite la serviciu. 37% dintre angajații de sex feminin au declarat că se simt fericite la locul de muncă, spre deosebire de 31%, procentul salariaților de sex masculin care au declarat că sunt fericiți la locul de muncă.

Angajați

Angajați.Sursa Foto: Dreamstime.com

Doar 34% dintre angajați sunt fericiți la locul de muncă

Același studiu mai denotă faptul că fericirea este asociată cu nivelul salarial. Angajații cu salarii de peste 5.000 de lei sunt mai fericiți. Într-o proporție de 43%, salariații care au copii sunt mai fericiți la locul de muncă. Doar 27% dintre salariații care nu au copii au declarat că sunt fericiți la serviciu.

47% dintre respondenți susțin că sunt mulțumiți cu remunerația primită și cu locul de muncă, însă nu asociază acești factori și gradul de împlinire. Aproximativ o cincime dintre angajați au precizat că locul de muncă nu le aduce satisfacție. Volumul prea mare de muncă și nivelul mare de stres sunt principalele cauze invocate, potrivit reveal.ro.