Otrava din mașină. Șoferii riscă să se intoxice cu o substanță cancerigenă
- Ionel Sclavone
- 8 mai 2024, 15:01
Șoferii care pornesc la drum pe căldură riscă să se intoxice cu vaporii unor gaze toxice emanate din interiorul vehiculului. O analiză a cercetătorilor americani dezvăluie pericolele din habitaclu.
Producătorii de autovehicule folosesc diferite substanțe pentru ignifugarea pieselor din interiorul mașinilor. Aceștia au în vedere încetinirea unui eventual incendiu ce ar putea izbucni în cazul unui accident.
Riscurile la care sunt supuși șoferii
Căldura favorizează evaporarea unor gaze toxice care provine din substanțele folosite la ignifugare. Așa se face, atrag atenția cercetătorii americani, pe de-o parte șoferii sunt protejați în caz de incendiu. Iar pe de altă parte riscă să se îmbolnăvească grav. Acestea sunt concluziile unui studiu american publicat în revista Environmental Science & Technology, relatează AFP.
Studiul realizat de cercetători de la universităţile Duke, Berkeley şi Toronto arată că una dintre aceste substanțe, trifosfatul (TCIPP), este prezent în aerul din 99% dintre vehiculele testate. Acest lucru este posibil din cauză că numeroase piese din interiorul mașinilor conţin substanţe ignifuge. Rolul acestora este să întârzile răspândirea focului, în caz de incendiu. Este vorba despre compuşi organofosfaţi, destul de toxici.
De altfel, substanțele sunt folosite și în spume pentru curățarea mobilei, la aparate electronice sau îmbrăcăminte.
Expuși la aceste substanțe, șoferii riscă să se intoxice și să aibă probleme de sănătate.
Experimentul cercetătorilor
Șoferii care conduc pe căldură sunt expuși riscurilor de intoxicare, arată cercetătorii. Aceștia au realizat un experiment care a constat în suspendarea timp de o săptămână a unui eşantion de silicon pe oglinda retrovizoare interioară a unor vehiculelor recente. Apoi au analizat substanțele găsite pe acest eșantion.
Iar concluziile au fost destul de îngrijorătoare. În condiţii normale, concentraţia de TCIPP s-a dovedit a fi similară cu cea găsită în interiorul unei case. Atunci când temperatura interioară a crescut, din cauza căldurii de afară, concentrațiile acestei substanțe au crescut foarte mult. Prezenţa TCIPP în spuma scaunelor din vehicul întăreşte acest efect, punând în pericol șoferii și pasagerii.
TCIPP este o substanță cu potenţial cancerigen, potrivit unui raport publicat în 2023 de Departamentul american al Sănătăţii. Testată pe şobolani şi şoareci, substanţa a provocat tumori hepatice şi uterine.
Șoferii au picat din lac în puț
TCIPP, substanța cancerigenă descoperită de cercetători, înlocuieşte deja în habitaclurile multor autovehicule un alt produs ignifug. Este vorba despre un alt compus, numit TDCIPP, care a fost plasat în 2011 pe o listă de produse cancerigene în California.
În acest context, autorii studiului și-au exprimat îngrijorarea de expunerea pe termen lung la aceste produse. Sunt vizați șoferii care petrec multă vreme în mașină, dar și copiii care sunt pasageri.
Ei recomandă controlul temperaturii din vehicul chiar şi pe vreme caldă. De asemenea propun parcarea mașinii la umbră, dacă este posibil, şi deschiderea geamurilor ca aerul să circule la pornire.