Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români

Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români Netflix. Sursa foto: dreamstime.com

Cu Paștele în apropiere, un nou serial a captivat publicul Netflix cu povestea sa încântătoare. „Testament – Povestea lui Moise” este o docudramă care explorează viața și moștenirea profetului din Biblie, oferind o perspectivă captivantă și accesibilă pentru toate categoriile de public.

Miniseria a escaladat rapid în topul preferințelor românilor pe platforma americană de streaming în această săptămână, cu o creștere spectaculoasă înaintea Sărbătorilor pascale.

Dar în timp ce interesul pentru acesta înaintea Paștelui este evident, rămâne întrebarea: cât de bine se ridică această adaptare nouă la înălțimea legendei împărtășite de „Cele Zece Porunci” (1956), un film remarcabil cu Charlton Heston și Yul Brynner, sub îndrumarea regizorului american Cecil B. DeMille?

„Testament – Povestea lui Moise”, miniseria ce a cucerit Netflix înainte de sărbători

Așa cum subliniază mai mulți critici de film, miniseria se străduiește să prezinte povestea biblică într-un mod accesibil pentru publicul mai tânăr.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel ca alte producții istorice lansate de Netflix, „Testament – Povestea lui Moise” nu este un serial tradițional. Este mai degrabă o docudramă care îmbină scene dramatice cu interviuri ale unor experți, furnizând comentarii relevante despre evenimentele ilustrate.

Cele trei episoade duc povestea lui Moise mult mai adânc decât înțelepciunea convențională generată de orele de istorie și Charlton Heston.

Cu alte cuvinte, chiar și când te gândești că îl știi pe Moise, nu ai nicio idee”, scrie site-ul de știri Tudum, folosit de compania americană pentru a-și promova diferitele filme, seriale și alte producții.

Moise, serial

Sursa foto: Captură Youtube

„Oricine a văzut 'Cele Zece Porunci' când era copil știe foarte bine elementele mai epice ale poveștii: tufișul în flăcări, urgiile, Pesahul, Marea Roșie și, bineînțeles, Cele Zece Porunci.

Pe noi ceea ce ne-a atras cu adevărat a fost misterul vieții lăuntrice a lui Moise, zbaterile sale privind propria identitate, propriile îndoieli, umanitatea sa”, comentează producătorii seriei Netflix, Emre Sahin și Kelly McPherson.

Concluziile experțiilor cuprinse în miniserie

„Totul despre viața sa, provocările sale, lucrurile prin care a trecut și ceea ce a făcut el - nu există o bucățică din acestea care să nu fie relevante pentru noi astăzi.

Luați aminte când oamenii suferă? Luați atitudine sau păstrați tăcerea? Justiția socială a început cu Moise”, afirmă rabinul Shlomo Einhorn în chiar primul episod al „Testament: Povestea lui Moise”.

Și site-ul IndieWire oferă o recenzie despre miniseria Netflix, bazându-se în mare parte pe părerile expuse de experți, dar și pe modalitatea în care serie încearcă să ajungă la publicul tânăr.

Dr. Carol Meyers, o expertă în studii biblice de la Universitatea Duke, subliniază în miniseria Netflix importanța actului de sfidare al evreicelor care au refuzat să ucidă băieții nou-născuți la ordinele faraonului, numindu-l „primul act de nesupunere civică din istorie”.

Creștinismul, iudaismul și islamul îl recunosc toate pe Moise ca profet, dar ele nu interpretează importanța lui Moise în același fel (...)

Netflix trece cu vederea diferențe semnificative de opinie, oferind o versiune sincretică asupra dătătorului de legi”, notează și Collin Garbarino de la revista creștină americană World.

Analizând în ansamblu, pe platforma de agregare a recenziilor, Rotten Tomatoes, „Testament: Povestea lui Moise” înregistrează o rată de aprobare de 38% din partea criticilor de film și de 48% din partea spectatorilor obișnuiți. Totuși, trebuie menționat că numărul de recenzii luate în considerare este destul de redus.

Pe IMDb, platformă unde oricine poate vota liber, miniseria Netflix despre Moise are o evaluare puțin mai bună, cu o notă medie de 6,2 / 10 din 3.000 de recenzii, potrivit HotNews.ro.