Judecătoarea Adriana Ispas a decis ca procurorii din dosarul „Ferma Băneasa” să fie anchetați
- Antonia Hendrik
- 17 aprilie 2024, 15:52
Judecătoarea Adriana Ispas de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, la finalul săptămânii trecute, că procurorii Cornel David Deca și Monica Munteanu, care au întocmit rechizitoriul prin care avocatul Robert Roșu a fost trimis în judecată, trebuie anchetați penal, scriu jurnaliștii de la Lumea Justiției.
Judecătoarea Adriana Ispas a decis ca procurorii din dosarul „Ferma Băneasa” să fie anchetați penal
Judecătoarea Adriana Ispas a desființat soluția de clasare dispusă de procurorul Marcel Sandu față de plângerea penală formulată de avocatul Robert Roșu împotriva celor doi.
Avocatul a fost trimis în judecată, condamnat, dar ulterior achitat, în Revizuire, Înalta Curte constatând eroarea judiciară și nedreptatea făcute în cazul său. Robert Roșu a stat un an de zile în închisoare.
Minuta din dosarul nr. 24/1/2024: „Admite plângerea formulată de petentul Robert Mihăiță Roșu împotriva ordonanței nr. 2653/P/2022 din 27 septembrie 2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Sectia de urmarire penală, menținută prin ordonanța nr. 333/II/2/2023 din 16 noiembrie 2023 a procurorului – șef al aceleiași secții. Desființează soluția de clasare atacată și dispune trimiterea cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința din Camera de consiliu, astăzi, 11 aprilie 2024”, se arată în minută.
Judecătoarea Adriana Ispas a dispus „completarea urmăririi penale” după ce procurorul Marcel Sandu a clasat plângerea avocatului Roșu pe motiv că faptele reclamate a fi comise de procurorii Deca și Munteanu nu există.
Procurorii Decă și Munteanu au fost acuzați că au săvârșit următoarele fapte:
- au falsificat și depus la dosarul instanței un document prin care afirmă că SRI nu a fost implicat în efectuarea urmăririi penale, deși SRI a desfășurat activități operative în cauza, aspect dovedit cu înscrisuri oficiale;
- au falsificat și denaturat declarații ale persoanelor audiate în cauza;
- au audiat judecători cu privire la procesul de deliberare;
- au audiat avocați și i-au interzis lui Roșu să fie reprezentat de vreunul dintre colegii lui de la TZA pentru posibilitatea că, în viitor, aceștia ar putea fi audiați în calitate de martori;
- au eliminat probe din dosar, în favoarea părților;
- au instituit măsuri asigurătorii lipsite de temei legal; etc..
Judecătoarea Adriana Ispas de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sursa foto: Arhiva EVZ.
Ce arată Robert Roșu în plângerea penală
Robert Roșu a realizat în plângerea penală o sinteză a felului în care au acționat cei doi procurori DNA. Mai jos vă prezentăm câteva dintre pasajele din plângerea penală clasată de procurorul Marcel Sandu de la PICCJ:
„Toată ancheta penală în ceea ce îl privește pe subsemnatul a fost pornită și condusă pe baza următoarei premise, formulată foarte general, a cărei origine nu este una probatorie: pentru că Al României Paul Philippe nu ar fi avut dreptul să primească bunurile pe care le revendică, întrucât nu ar fi avut calitatea de succesor al fostului Rege Carol al II-lea, el nu avea dreptul ca un avocat să îi susțină interesele. Parchetul a apreciat că avocatul trebuia să știe că acest client nu are drepturi și ar fi trebuit să se abțină de la a presta servicii avocațiale. În aceasta viziune, contrară ideii de justiție și de stat de drept, avocatul care s-ar fi angajat să susțină cererile pretins ilegale, devenea participant la un act ilegal, săvârșind o faptă penală. (…)
Procurorul David-Deca Cornel i-a cerut lui Robert Roșu facă denunțuri împotriva lui Băsescu, Tăriceanu sau Udrea
Procurorul David-Deca Cornel m-a avertizat în mai multe rânduri să recunosc faptele imputate. Sugerându-mi că doar astfel pot să scap, mi-a cerut insistent să formulez denunțuri împotriva unor persoane publice precum Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu sau Elena Udrea – persoane pe care nu le cunoșteam personal, sau a unor clienți.
Am adus la cunoștința numitului Cornel David-Deca faptul că nu cunosc ca aceste persoane să fi săvârșit fapte penale, iar acesta mi-a replicat:
- Nu contează ce știi, contează ce scrii pe hârtie
Totodată, acesta mi-a spus:
- E păcat să nu îți mai vezi copiii o lungă perioadă și mai bine dai denunțuri.
De asemenea, mi-a spus în mai multe rânduri:
Și dacă ești nevinovat, tot am să te chinui!
În tot acest timp acesta ținea pe masă o pereche de cătușe, pe care le mișca zgomotos. Nu susțin și nu pot susține faptul că ori de câte ori un dosar penal se finalizează cu o soluție de achitare, procurorul care a formulat acuzațiile trebuie să răspundă penal. Este incontestabil faptul că se pot ivi nenumărate situații în care acuzațiile să nu fie confirmate în fața instanțelor de judecată, fie din punct de vedere al probațiunii, fie din punct de vedere al aspectelor juridice, al încadrărilor, etc”, a relatat avocatul Robert Roșu. Mai multe detalii despre acest dosar puteți citi pe luju.ro.