Piața imobiliară dintr-o țară europeană, sufocată. Zeci de persoane sunt interesate de o singură locuință

Piața imobiliară dintr-o țară europeană, sufocată. Zeci de persoane sunt interesate de o singură locuință Piața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime.com

Cererea tot mai mare pentru locuințe a adus piața imobiliară din Spania într-o stare de sufocare. Scăderea ofertei, prețurile care depășesc salariile și creșterea numărului de locuințe destinate închirierii turistice, în contextul așteptării a peste 85 de milioane de turiști internaționali, accentuează această criză  din ce în ce mai mult.

În această perioadă, cei mai afectați sunt cei care își caută o locuință stabilă și accesibilă. Potrivit datelor, aproximativ nouă milioane de persoane accesează lunar platforma Idealista, un site dedicat pieței imobiliare.

Piața imobiliară. Spania, cu tot mai puține locuințe de închiriat

Francisco Inareta, purtătorul de cuvânt al Idealista, subliniază că cifrele „demonstrează că reducerea ofertei provocată de politicile în materie de închiriere agravează șansele de a accesa o locuință, în special în cazul tinerilor și al familiilor vulnerabile”.

Conform acestuia, numărul celor care caută o locuință este similar sau chiar mai mare, însă oferta de proprietăți disponibile scade constant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întreaga situație, mai spune expertul în piața imobiliară din Spania, duce la o creștere a competiției între potențialii chiriași. Astfel, o mare parte dintre ei se află în imposibilitatea de a-și găsi unde să stea.

Presiunea crescută din partea cererii și oferta scăzută se resimte în mod deosebit în capitalele Spaniei. Madrid și Barcelona atrag cel mai mare număr de persoane interesate să-și găsească un apartament unde să stea.

Pentru fiecare anunț publicat există 41 și respectiv 40 de persoane interesate.

Chirie

Sursa foto: Convisum | Dreamstime.com

Alte orașe spaniole unde cererea e ridicată

Urmează apoi Palma (38 de familii), Valencia (29), Málaga (28) și San Sebastián (28). Sub media națională se află Bilbao (26 pentru fiecare anunț), Sevilla (25) și Alicante (22).

Cu toate acestea, Vitoria deține recordul de familii interesate în fiecare închiriere. Asta în principal din cauza numărului redus de locuințe de închiriat, unde cererea de pe piața imobiliară ajunge la 70 de familii interesate pe proprietate.

Guadalajara (59 de familii), Santa Cruz de Tenerife (44), Las Palmas de Gran Canaria (41) și Pamplona (41) urmează în topul orașelor cu cea mai mare cerere.

Pe partea opusă se află piețele din orașele Salamanca (cu doar șapte familii interesate pentru fiecare anunț), Ciudad Real, Ourense și Badajoz (opt familii în fiecare dintre aceste orașe). În timp ce orașele Cáceres, Segovia și Córdoba au acum câte nouă familii interesate pentru fiecare locuință.

Toate acestea au înregistrat creșteri față de primul trimestru al anului 2023.

locuințe

Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea spaniolă ce vrea să reglementeze piața imobiliară

Soria se evidențiază ca singura regiune care nu înregistrează o creștere, fiind una dintre zonele principale afectate de depopulare. Cererea de locuințe de închiriat a suferit o scădere cu 6%.

În ultimele 12 luni, a fost implementată o lege privind locuințele. Aceasta cuprinde măsuri pentru extinderea ofertei la prețuri accesibile, prevenirea tensiunilor pe piața imobiliară și sprijinirea tinerilor și a grupurilor vulnerabile în accesul la locuințe.

De asemenea, până în prezent, presiunea puternică a cererii a condus la o creștere a prețurilor chiriilor cu 12,6% în ultimul an, conform datelor furnizate de Idealista, potrivit El Mundo.