Scandal de spionaj în Austria. Rusia a avut acces la baza de date Schengen

Scandal de spionaj în Austria. Rusia a avut acces la baza de date SchengenSpionaj Sursa Foto: Arhiva EVZ

Rusia a avut acces la baza de date a Schengen datorită unor funcționari corupți din serviciile de informații din Viena. Austria, țara care se opune aderării României la spațiul de liberă circulație a fost lovită de un uriaș scandal de spionaj.

 

Oficialii de la Moscova s-au folosit de Jan Marsalek, directorul fugar al unei companii germane, Wirecard, pentru a obține informații secrete. Serviciile de spionaj ruse au monitorizat cetățeni europeni, au plănuit spargeri și asasinate pe teritoriul european. Mai mult, Jan Marsalek a obținut, pentru ruși, o mașină de criptografie de ultimă generație.

Rusia lovește în inima Europei

Austria este considerată placa turnantă a spionajului rus. Centrala de spionaj a Moscovei, de la Viena, are cei mai mulți agenți secreți ruși. Iar prin intermediul lor, Rusia planifică operațiuni de spionaj în toată Europa.

Serviciile secrete britanice au obținut dovezi care conduc spre Jan Marsalek. Acestea sunt cuprinse într-un mandat de arestare emis pe numele unui fost funcţionar al poliţiei şi al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott. El a fost reținut zilele trecute, iar o copie a mandatului a ajuns în posesia jurnaliștilor Financial Times.

Jan Marsalek este un om de afaceri austriac în vârstă de 44 de ani, dat în urmărire internaţională. Timp de zece ani, între 2010 şi 2020, a fost director operaţional al firmei germane de procesare a plăţilor Wirecard. Compania și-a încetat activitatea în 2020. Marsalek a fost responsabil pentru afacerile din Asia. Compania a recunoscut că aproape 2 miliarde de euro în numerar, pe care se presupune că îi deţinea nu existau.

Marsalek a fugit din Germania și se pare că se adăpostește în Rusia. El se ascunde pentru a scăpa de mandatul de arestare emis de Interpol pe numele său, datorită implicării în scandalul Wirecard.

Recrutat de spionajul rusesc

Potrivit anchetatorilor, Jan Marsalek ar fi fost recrutat de serviciile secrete ruseşti încă din 2010. Iar din informațiile obținute, acesta ar fi condus una dintre cele mai puternice operațiuni de spionaj ale Moscovei în Europa. El s-a folosit de poziția pe care o deținea pentru a ajuta la organizarea unor operațiuni clandestine în Europa și Africa, scrie Financial Times.

Din mandatul de arestare ajuns în posesia jurnaliștilor, reiese că Marsalek i-a însărcinat pe Egisto Ott și pe un alt oficial de rang înalt din domeniul securităţii, Martin Weiss, să faciliteze munca sub acoperire pentru GRU și FSB. Agenții trimiși de Rusia au acționat, astfel, pe teritoriul european începând din 2017. Weiss a fugit din Austria şi locuieşte în Dubai.

Dezvăluirile se adaugă preocupărilor legate de faptul că Wirecard ar fi fost folosită ca reţea financiară pentru a plăti şi a facilita operaţiunile sub acoperire ruseşti. Legăturile obscure ale lui Marsalek cu Rusia şi suspiciunile a trei agenţii europene de informaţii că ar fi fost spion rus au apărut încă din 2020.

Alte detalii despre legăturile omului de afaceri cu spionajul rusesc au apărut pe măsură ce anchetatorii au cercetat prăbuşirea Wirecard.

Jan Marsalek

Jan Marsalek Sursa foto: X (Twitter)

Rusia l-a folosit pe Jan Marsalek împotriva UE

Mandatul împotriva lui Ott indică faptul că Austria, țară care are legături profunde cu Moscova,  s-a aflat în centrul reţelei lui Marsalek. Acest lucru se datorează legislației permisive, dar și corupției care macină clasa politică de la Viena. Anchetatorii susțin, bazându-se pe datele furnizate Austriei de către MI5 din Marea Britanie în ultimele săptămâni, mai multe acuzații.

Egisto Ott şi-a folosit autorizaţia de securitate pentru a solicita informaţii confidenţiale de la alte autorităţi poliţieneşti europene, inclusiv din Marea Britanie şi Italia. El a vizat persoane pe care Rusia le urmărea. Funcționarul austriac a folosit Sistemul de Informaţii Schengen baza de date a vizitatorilor care intră şi ies din spaţiul european, pentru a urmări mişcările disidenților ruși.

El a pregătit pentru serviciile de informaţii ruseşti o analiză a „lecţiilor învăţate”, în urma asasinării de către GRU a unui disident cecen în centrul Berlinului în  2019. Asasinul rus, Vadim Krasikov, a fost capturat şi condamnat în Germania. Numele lui a fost vehiculat într-o tentativă de schimb de deţinuţi, care a căzut când opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare.

Analiza lui Ott a oferit rușilor modalităţi prin care agenţii puteau evita capturarea sau detectarea pentru viitoarele asasinate în Europa.

Jurnaliștii anti-Putin monitorizați din Austria

Egisto Ott i-a furnizat informaţii lui Marsalek cu privire la adresa şi aranjamentele de securitate ale lui Hristo Grozev. Este vorba depsre jurnalistul de investigații care a dezvăluit tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal. Marsalek a folosit informaţiile pentru a coordona o echipă de agenţi FSB care au pătruns în apartamentul jurnalistului Aceștia au furat un laptop şi stick-uri USB.

Ott l-a ajutat pe Marsalek să introducă ilegal la Moscova un computer SINA furat. Este vorba despre unul dintre cele mai avansate instrumente de criptografie folosite de guvernele occidentale. Calculatorul SINA a fost trimis la „Lubyanka”, a scris Marsalek într-un mesaj text, făcând referire la sediul FSB.

Funcționarul austriac i-a dat lui Marsalek conţinutul complet al telefoanelor mobile a trei oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei. Între aceștia se afla inclusiv şeful ministerului responsabil pentru toate serviciile de poliţie şi de informaţii austriece. Telefoanele au ajuns în mâinile lui Ott după ce au fost scăpate în Dunăre în timpul unei excursii cu barca.

Ott a copiat conţinutul acestora şi le-a transmis lui Marsalek, care le-a transferat în Rusia pentru analize suplimentare. Mai multe poveşti extrem de jenante din punct de vedere politic, bazate pe conţinutul mesajelor WhatsApp de pe telefoane, au apărut ulterior în presa austriacă.

Vladimir Putin a votat on-line

Sursa foto: Captura ecran

Viena, cuibul spionajului rus

Ministrul austriac al justiţiei, Alma Zadić a promis că va revizui urgent legislaţia austriacă privind spionajul. Dezbaterea privind modificarea legilor austriece privind spionajul se prelungeşte de luni de zile. Reglementările Austriei permit agenţilor străini să opereze în libertate în ţară, cu condiţia ca aceştia să nu spioneze statul austriac.

Viena este unul dintre principalele centre de spionaj politic din Europa. Oficialii occidentali cred că o treime din cei 180 de diplomaţi ruşi acreditaţi care se află acolo sunt agenţi de informaţii sub acoperire.

 

Ne puteți urmări și pe Google News