Temperaturi de 44 de grade Celsius în luna aprilie. Peste 5.000 de școli s-au închis în Filipine

Temperaturi de 44 de grade Celsius în luna aprilie. Peste 5.000 de școli s-au închis în FilipineSursa foto: Philstar.com

Mii de școli din Filipine au pus lacătul pe ușă din cauza temperatruilor ridicate. Peste 3.6 de milioane de elevi nu s-au prezentat la cursuri din cauza caniculei, accentuată și de fenomenul El Nino. Sud-estul Asiei trece prin cele mai călduroase și secetoase luni din an.

Școli închise din cauza caniculei

În lipsa aparatelor de aer condiționat, școlile din Filipine au rămas închise. Ministerul Educației din micuțul arhipelag a emis o circulară prin care oferă directorilor de școli posbibilitatea să mute cursurile în on-line. În zilele caniculare elevii se sufocă în sălile de clasă slab aerisite și supraaglomerate.

Temperaturile au urccat până la 43 de grade Celsius, astfel că unele școli au decis să reducă durata cursurilor astfel încât elevii să nu fie afectați de temperaturile critice. În Manila, capitala arhipelagului filipinez locuitorii au fost îndemnați să de dovadă de prudență maximă.

Școli închise în Filipine

Sursa foto: Philstar.com

Record de temperaturi în luna aprilie

Oamenii de știință se tem că din cauza temperaturilor extrem de ridicate specii întregi de corali ar putea fi distruse. Maximiliano Herrera, de profesie climatolog și expert meteorolog a precizat că Asia de Sud-Est experimentează un val de căldură istoric.

În postările de pe rețelele de socializare, meteorologul a explicat că valul de căldură fără precedent a afectat întreaga regiune, însă mai afectată a fost regiumea Minbu din centrul Myanmarului. Termometrele au indicat 44 de grade Celsius, un record pentru Asia de Sud-Est în această perioadă a anului.

Record de temperatură. Peste 5.000 de școli au fost închise

Sursa foto: Philstar

Peste 5000 de școli au fost închise din cauza caniculei

În regiunea Hat Yai din sudul îndepărtat al Thailandei, valorile termice au urcat până la 40,2 grade, de asemenea un record pentru luna aprilie, iar nord-vestul Vietnamului, termometrele au indicat 40,6 grade.

„Nivelul de căldură pe care l-a experimentat globul în ultimele 12 luni, atât pe uscat, cât și în ocean, a surprins știința. Întotdeauna am știut că ne vom îndrepta în această direcție cu creșterea gazelor cu efect de seră. Dar faptul că doborâm toate aceste recorduri în 2023 și 2024, este cam prea devreme în raport cu previziunile noastre”, a atras atenția profesorul Benjamin Horton, directorul Observatorului Pământului din Singapore.