Schimbări în învățământul universitar. Se aplică modelul francez
- Maria Dima
- 1 aprilie 2024, 22:49
Învățământul dual ar putea fi extins în universități, începând cu anul viitor, pentru studenții de la ciclul I (licență). Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova planifică să definitiveze o hotărâre de Guvern care să reglementeze această inovație. Mai exact, studenții de la anumite specialități vor putea aplica pentru învățământul dual din anul III de studii, și vor putea combina lecțiile teoretice cu practica pe care o vor desfășura în cadrul mai multor unități de învățământ dual/agenți economici.
Ce este învățământul dual
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.
,,Am pornit o discuție cu colegii din minister, cu universitățile și cu mediul de afaceri. Ideea este următoarea - să permitem studenților din anul III sau IV, de la anumite specialități, de exemplu la marketing și logistică, pedagogie, inginerie sau IT, acolo unde există o componentă practică, discipline mai puțin teoretizate, să petreacă circa 70% din anul III muncind într-o companie/instituție de specialitate. Munca pe care o vor depune în acea companie urmează să fie contabilizată în procesul de studii în așa fel încât circa 60-70 % din timpul alocat pentru studiu să fie petrecut la lecții teoretice, iar 30-40 % - într-o companie sau instituție”, a transmis Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Modelul francez
Dan Perciun a precizat că Ministerul Educației se ghidează după anumite experiențe anterioare pe care le-au avut unele universități din Republica Moldova - ASEM, ULIM și UTM, dar și de practica Franței, care are un concept de licență profesională exact pe același model în care ultimul an de studii este o practică mare petrecută într-o companie. Totodată, ministrul a mai spus că este foarte important ca agenții economici să ofere experiență de muncă, conform specialității.
,,Ne dorim să avem studii superioare corespunzătoare cerințelor pieței muncii și nimic nu poate fi mai relevant decât o integrare și o apropiere între partea teoretică și munca nemijlocită într-o companie”, a subliniat Dan Perciun.