Chirurgul basarabean Ilie Suharschi reconstruiește chipurile celor răniți în războiul din Ucraina

Chirurgul basarabean Ilie Suharschi reconstruiește chipurile celor răniți în războiul din Ucraina

Cetățeanul Republicii Moldova, Ilie Suharschi, chirurg oral și maxilo-facial, mai stă puțin în Republica Moldova înainte de a pleca iarăși în Ucraina. A lucrat în calitate de voluntar în diferite spitale din toată Ucraina, de când a început invazia rusă, mai bine de doi ani în urmă. Medicul reconstruiește chipurile celor răniți în război, potrivit unui reportaj pentru Deutsche Welle.

Pacienții traumatizați, nevoiți să înceapă viața din nou

„Cel mai emoționat este să vezi pacienții civili de pe teritoriile temporar ocupate. Sunt traumatizați  și au diferit grad de severitate. Iar acum trebuie să înceapă viața din nou”, susține chirurgul.

Suharschi este chirurg la Chișinău de 17 ani. Spune că nu va conteni să-i ajute pe răniții din Ucraina învecinată chiar dacă de fiecare dată când pleacă își lasă familia îngrijorată în urmă. Medicul înțelege că în acest moment are două alegeri;  „fie țin bisturiul în mâini în Dnipro, fie țin mitraliera în mâini acasă, la Chișinău”.

Sursa foto: DW română

Riscă cu propria viață pentru a-i ajuta pe ucraineni

„Cel mai mult avem frică că s-ar putea să nu să se mai întoarcă. Este cea mai mare teamă, că i s-ar putea întâmpla ceva în timp ce-i ajută pe alți oameni”, a mărturisit soția chirurgului, Ludmila Suharschi.

Când sosește ora plecării, medicul își cuprinde familia cu gândul la revedere peste o săptămână. Până la spitalul regional din Dnipro, Ucraina, are de parcurs cu mașina circa 900 km. Câteodată se duce voluntar și la Odessa.

Înaintea drumului lung cu mașina, Suharschi se oprește la spitalul din Chișinău, unde organizează lucrurile pentru timpul cât va fi plecat.

Chirurugul Suharschi petrece o săptămână din lună în Ucraina.

Suharschi: „Încă o pereche de mâini este binevenită într-o sală de operație”

Potrivit lui, în Ucraina este mult de lucru. Fluxul la Dnipro este constant mare, în ultimul timp. Activitatea chirurgicală începe la ora 08:00 cu pacienții urgenți și cei internați din ziua, noaptea precedentă, până la ora 17.00. După care, are loc activitatea consultativă și, evident, pe urgență, acordarea ajutorului medical necesar, în același timp.

Spitalul Mehnikov este unul dintre cele mai mari spitale de urgență din Ucraina. Suharschi știe cât de acută este acolo nevoie de experiența sa. Merge o zi pe drum. Din spusele lui, deseară când va ajunge camera de urgență va fi iarăși plină. În ultimele câteva săptămâni, numărul pacienților sosiți la spitalul din Dnipro a crescut cu 30%. Medicul consideră că multele ore petrecute la volan merită, pentru că știe cât bine poate face la spitalele din Ucraina.