Angajații Radio România protestează pentru salarii mai mari

Angajații Radio România protestează pentru salarii mai mariRadio România. Sursa foto: Radio România/ Facebook

Protestele împotriva nivelului salarizării continuă printre angajații Radio România din București, Craiova și Iași. Solidaritatea cu acești protestatari a fost exprimată și de colegii din TVR, alături de liderii Federației FAIR-MediaSind.

Angajații Societății Române de Radiodifuziune din București, reprezentanți ai Filialei FAIR Codul Academic Radio, precum și cei din studioul regional Radio România Oltenia Craiova - Filiala MediaSind Radio România Craiova și din studioul Radio România Iași - Filiala MediaSind Radio România Iași, au organizat o nouă acțiune de protest spontană în fața sediilor instituției.

Angajații Radio România, salariu de până în 3000 de lei

Această manifestare a fost menită să atragă atenția asupra situației critice în care se află din cauza salariilor mici, care se situează între 2800 și 3000 de lei net.

Protestatarii sunt de părere că anunțul conducerii SRR privind majorarea salariilor angajaților cu câteva sute de lei este doar un gest simbolic și nu abordează problema substanțială a salarizării indecente sau a discrepanțelor salariale dintre personalul cu funcții de conducere și cel de execuție.

La protestele desfășurate în fața sediului Radio România Oltenia Craiova s-au alăturat Leonard Octavian Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Cristi Godinac, președintele executiv, și Sorin Torică, vicepreședinte.

Aceștia au transmis colegilor mesaje de solidaritate din partea Sindicatului Național din Cultură FAIR, Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și al Filialei MediaSind TVR Craiova.

Radio România

Sursa foto: Arhiva EVZ

Semnal de alarmă pe fondul lipsei unor acțiuni concrete ale conducerii

În București, angajații Corului Academic au organizat un protest în fața instituției, acompaniindu-și manifestația cu cântece, inclusiv interpretarea Corului Sclavilor din Nabucco, de Verdi.

Salariații transmit un nou semnal de alarmă, subliniind absența unor măsuri concrete din partea conducerii Radioului Public pentru a promova un dialog constructiv și pentru a soluționa cererile lor, exprimate încă din luna decembrie a anului trecut.

Una dintre principalele revendicări se referă la majorarea salariilor cu cel puțin 50% pentru angajații Radio România, prin adoptarea unor noi criterii de evaluare în contractele individuale de muncă, deoarece remunerațiile actuale sunt considerate inacceptabil de mici.

Protestatarii susțin că această situație a fost generată și de o atitudine sfidătoare din partea conducerii, de lipsa de implicare în actualizarea și adoptarea legilor care reglementează activitatea radioului public, precum și de focalizarea exclusivă a managerilor pe menținerea funcțiilor și salariilor lor exagerate.

Salariații Radio România cer urgentarea proiectului aflat la Senat

Prin urmare, angajații postului public regional solicită adoptarea rapidă a unei legi care să reglementeze în mod clar activitatea Societății Române de Radiodifuziune, un proiect care se află în proces de dezbatere în Senatul României.

Radio România

Radio România, TVR. Sursa foto: Facebook

Această lege ar trebui să stabilească statutul angajaților Radio România și să garanteze finanțarea pe termen lung a societății.

Cererea de majorare a salariilor vine și în contextul apropiatei expirări a Contractului Colectiv de Muncă (CCM), programată pentru 6 iunie 2024.

Acest termen este considerat de către salariați un punct de referință crucial pentru intensificarea protestelor, inclusiv pentru declanșarea unui conflict de muncă și chiar pentru recurgerea la greva foamei.