Interzis pentru Rusia. Chișinăul nu-i vrea pe oamenii lui Putin la Conferința FAO
- Iuliu Vlădescu
- 20 martie 2024, 16:37
Moment extrem de tensionat între Republica Moldova și Rusia, după ce Kremlinul a provocat Chișinăul organizând, ilegal, în Transnistria, secții de votare pentru realegerea, pentru al cincilea mandat, a lui Vladimir Putin.
Delegația din Rusia, interzisă la Conferința FAO
Ministerul Afacerilor Externe din Moldova a decis să nu permită participarea la Conferința regională a FAO a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, în persoană.
Participarea reprezentanților regimului Putin nu va fi permisă decât la nivelul ambasadei sau în format online. Conferința regională a FAO va avea loc în perioada 14 – 17 mai la Chișinău.
MAE de la Chișinău a explicat, într-un comunicat de presă, că neadmiterea participării delegației din Rusia are loc având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional, anunță IPN.
Ce se va întâmpla la conferința FAO
Pe agenda reuniunii regionale a FAO se vor regăsi subiecte de actualitate ce țin de domeniul agriculturii, siguranței alimentare, digitalizării în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.
Evenimentului se va desfășura în format mixt. care combină participarea în persoană și online, ținând cont de angajamentele internaționale asumate de FAO și metodele de lucru ale conferinței.
Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ajuns la cea de a 34-a ediție.
Rusia și Republica Moldova, relații extrem de tensionate
Reamintim că informația a fost făcută publică inițial de ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Acesta a declarat pentru TASS că Ministerul de Externe al Moldovei a anunțat că nu dorește să vadă delegația rusă la viitoarea reuniune FAO de la Chișinău.
Vasnețov a mai spus că ultima expulzare a unui diplomat rus slăbește potențialul misiunii diplomatice în Republica Moldova și că acest gest afectează negativ starea relațiilor dintre Moscova și Chișinău.
Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că deciziile Chișinăului „fac parte din campania antirusească a conducerii moldovenești și reprezintă încă o confirmare a cursului acesteia spre distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești, care au rădăcini istorice adânci”.
Ministerul de externe rus a calificat acțiunile Chișinăului din ultimele zile ca pe o „reglare de conturi pentru faptul că cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima voința în cadrul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă”, cu referire la organizarea ilegală de secții de votare pentru realegerea lui Putin în regiunea separatistă controlată de Moscova.
Zaharova a mai acuzat Chișinăul că abuzează flagrant de statutul său de gazdă a unui eveniment al Națiunilor Unite, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovenești de a acționa în această calitate în viitor și a amenințat că „acțiunile Chișinăului nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei”.