Impozitarea progresivă. Marcel Boloș anunță că e nevoie de o reechilibrare a veniturilor românilor
- Iulia Moraru
- 18 martie 2024, 17:20
Impozitarea progresivă continuă să fie una dintre sugestiile primite de țara noastră în urma rapoartelor emise de Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
În lumina acestor informații, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirmă că România va menține cota unică de impozitare, iar impozitul progresiv probabil va fi o preocupare pentru noul Guvern din 2025.
Impozitarea progresivă rămâne o sarcină pentru noul Guvern
„În ceea ce priveşte impozitarea progresivă, avem aceste rapoarte ale Băncii Mondiale şi, mai nou, şi OCDE (n.r. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) este cel care menţionează această recomandare pentru ţara noastră.
Deocamdată, suntem cu sistemul de impozitare unică. Este, dacă vreţi, o sarcincă pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit”, a spus Marcel Boloș.
Potrivit acestuia, România dispune de un sistem de impozitare a muncii care se numără printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, sugerând că ar putea fi necesară o reechilibrare.
Strategiile fiscale pentru România
Lăsând la o parte impozitarea progresivă, Ministrul Finanțelor a declarat că în ceea ce privește întreaga impozitare a muncii, trebuie să se ia în considerare un pachet complet de politică fiscală care ar putea duce fie la o reducere a impozitării muncii, fie la transferul sarcinii fiscale către consum și impozitarea capitalului.
Marcel Boloș a subliniat că acest lucru ar putea fi un obiectiv important pentru România. Alternativ, s-ar putea opta pentru măsuri punctuale care să aducă venituri suplimentare la buget pe termen scurt.
Cota de TVA și recomandările din partea Banca Mondială și Comisiei Europene
În continuare, Marcel Boloș a adus în atenție cota de TVA în vigoare în România, precum și o sugestie primită de la Banca Mondială cu privire la adoptarea unei cote unice de TVA, așa cum a fost cerută de Comisia Europeană.
„Avem şi recomandarea pe care o are Banca Mondială. Și avem şi aceste cote diferenţiate pe care le practicăm întâi de toate. Cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene, avem 19% cota standard de TVA şi apoi avem şi cotele diferenţiate de 9% şi de 5% pe care le practicăm.
Aceste re-ajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul", a mai precizat ministrul Marcel Boloş.