Stare de urgență în Brazilia din cauza febrei Dengue

Stare de urgență în Brazilia din cauza febrei Dengue Febră Dengue . Sursa foto Arhiva EVZ

Crește alarma în Brazilia, unde s-a decretat stare de urgență, după ce s-au înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri de febră Dengue.

Ar putea fi peste 4 milioane de cazuri de febră Dengue

Febra Dengue devine o urgență în Brazilia, cu peste 1 milion de cazuri înregistrate doar în ianuarie și februarie și o previziune de 4,2 milioane infectați până la sfârșitul anului 2024, scrie „Washington Post”.

„Cazurile de febră Dengue cresc într-un ritm alarmant”, a afirmat Gabriela Paz-Bailey, care lucrează la Centrele braziliene pentru controlul și prevenirea bolilor. „Devine o criză de sănătate publică și ajunge în locuri unde nu a mai fost până acum”, a adăugat Paz-Bailey.

Şi sindromul de infecție congenitală pentru virusul Zika, conform datelor oficiale, a reapărut din nou în 2023, cu 1.035 de cazuri, cea mai mare cifră din 2019. Pe de altă parte, din punct de vedere clinic, este extrem de greu de distins simptomele Dengue de la cele ale Chikungunya.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tratarea cazurilor suspecte de Dengue și de Chikungunya la fel ca Dengue, care este considerată mai letală. Ministerul brazilian al Sănătății se grăbește să ia contramăsuri: mai multe state braziliene au decretat deja stare de urgență, precum Rio Grande do Sul, Rio de Janeiro, Sao Paulo și districtul federal Brasilia, în timp ce campaniile continuă pentru a încerca să evite proliferarea țânțarului Aedes aegypti, care transmite virusul Dengue.

Simptomele Dengue și Chikungunya, foarte greu de deosebit

Din punct de vedere clinic, este extrem de dificil să distingem simptomele Dengue de cele ale Chikungunya. Organizația Mondială a Sănătății recomandă tratarea atât a cazurilor suspecte de Dengue, cât și a Chikungunya la fel ca Dengue, care este considerată mai letală.

Experții spun că epidemia din acest an este doar începutul. Dengue este, de fapt, transmisă de țânțarul Aedes Aegypti, care este deosebit de răspândit în zonele caracterizate de o climă caldă-umedă. Odată cu schimbările climatice, insecta și-ar putea mări raza de acțiune, răspândind în continuare boala care, în următorii ani, ar putea deveni chiar endemică în mai multe țări, inclusiv în cele din sudul Europei și din sudul Statelor Unite.

Alertă de febră Dengue în Italia. Alte trei țări care au înregistrat cazuri și epidemii locale

Dengue. Sursa foto: Pixabay

Nu e pandemie, nici epidemie

„Să vorbim despre riscul de pandemie este inadecvat”, observă virusologul Francesco Broccolo, de la Universitatea din Salento. „Chiar și pentru o epidemie – adaugă el – ar trebui să existe un număr suficient de subiecți infectați”. În schimb, este important „să ne pregătim să recunoaștem și să ținem în frâu transmiterea infecției”, iar cea mai eficientă măsură preventivă constă în „a împiedica sosirea țânțarului Aedes aegypti în Italia, ceea ce este posibil cu verificări în porturi și aeroporturi”.

Ministerul Sănătății a pregătit deja măsuri în acest sens. De asemenea, este important de verificat să nu sosească în Italia persoanele infectate: „În țara noastră nu există în prezent țânțar Aedes aegypti, dar există Aedes albopictus, mai cunoscut sub numele de țânțar tigru, care este capabil să transmită infecția de la un individ infectat la unul sănătos”.

În mod normal, boala dă naștere la febră în 5-6 zile de la mușcătura de țânțar, cu temperaturi chiar foarte ridicate. Febra este însoțită de dureri de cap acute, dureri în jurul și în spatele ochilor, dureri musculare și articulare severe, greață și vărsături, iritații ale pielii care pot apărea pe cea mai mare parte a corpului la 3-4 zile de la debutul febrei. Simptomele tipice sunt adesea absente la copii.

Există și vaccin contra febrei Dengue

Diagnosticul se efectuează în mod normal pe baza simptomelor, dar poate fi mai precis prin căutarea virusului sau a anticorpilor specifici în probele de sânge. Dengue are o rată de mortalitate foarte scăzută, în jur de 1% din cazuri, care se ridică însă la 40% atunci când boala se complică în formă hemoragică. În aproximativ 75% din cazuri, boala este asimptomatică și trece neobservată.

Cea mai eficientă măsură preventivă împotriva Dengue este evitarea contactului cu țânțarii purtători de virus. Folosirea repelentelor pentru piele, precum și purtarea îmbrăcămintei impregnate cu repelente, folosirea cămășilor cu mâneci lungi și a pantalonilor lungi și folosirea plaselor de țânțari sunt măsuri fundamentale. La nivel comunitar, este esențial să se întreprindă acțiuni pentru combaterea țânțarilor, cum ar fi eliminarea stagnării apei și campanii de dezinfestare.

În februarie 2023, AIFA a autorizat utilizarea și comercializarea unui vaccin tetravalent viu atenuat pentru prevenirea bolii Dengue, cauzată de oricare dintre cele patru serotipuri ale virusului.

(RaiNews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)