Război în Israel, ziua 160. Peste 12.000 de copii palestinieni au murit de la începutul conflictului

Război în Israel, ziua 160. Peste 12.000 de copii palestinieni au murit de la începutul conflictului Un nou punct de trecere pentru ajutoarele umanitare care merg în Fâșia Gaza. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Liderul Hamas Hadi Ali Mustafa a fost lichidat într-un atac aerian desfășurat în sudul Libanului, au informat miercuri, 13 martie, Forțele de Apărare din Israel.(IDF).

IDF a anunțat că liderul ucis a fost responsabil cu activitățile teroriste internaționale ale Hamas și de coordonarea celulelor și activității teroriste pe teren. Hadi Ali Mustafa s-a ocupat și de promovarea atacurilor teroriste împotriva țintelor israeliene și evreiești din diferite sate din întreaga lume.

Israel a mai eliminat un lider Hamas

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a confirmat moartea lui Mustafa. Potrivit acestora, Hadi Ali a fost ucis miercuri în sudul Libanului. Brigăzile nu au dezvăluit și alte detalii. Agenția națională de știri libaneză (NNA) a raportat miercuri un atac cu dronă în Sur Al-Hosh, din sudul Libanului.

În urma atacului și-a pierdut viața și un cetățean sirian care s-a aflat în momentul nepotrivit la locul nepotrivit. În tot acest timp, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că însăși supraviețuirea populației din Gaza este în joc în acest moment.

Război în Israel ziua 144

Sursa foto: X

„Cel mai important lucru este să deschidem frontierele pe uscat”

Declarația reprezentantului european de rang înalt a fost făcută cu ocazia unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken la Departamentul de Stat. Borrell i-a mulțumit lui Blinken pentru "eforturile sale personale" de a obține asistență umanitară în Gaza, dar a insistat, de asemenea, ca rutele terestre către Gaza să fie deschise.

„Trebuie să eliminăm legătura umanitară pe mare, pe calea aerului, asta e bine. Dar nu este suficient. Nu poți înlocui sute de camioane prin trimiterea de parașute. Cel mai important lucru este să deschidem frontierele pe uscat. Și să continuăm să lucrăm, sau să începem să lucrăm la o soluție cu două state pe care să o susținem. Singura cale pentru o pace durabilă", a declarat Borrell.

Statele Unite avansează cu un plan de stabilire a unui debarcader temporar în largul coastei Gaza pentru livrarea de ajutoare, dar Pentagonul a declarat că va dura aproximativ 60 de zile pentru ca acesta să fie finalizat și operațional.

razboi israel

Război în Israel / Sursă foto: Dreamstime

Un prim bilanț al războiului din Israel

Până vor găsi statele occidentale o soluție pentru a pune punct conflictului din Gaza, numărul copiilor care devin doar date statistice crește alarmat. În ultimele estimări ONU a anunțat că mai mulți copii au murit în ultimele 4 luni de război în Gaza decât în 4 ani de conflicte la nivel mondial.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a calificat acest număr drept "uluitor" într-o postare marți pe X, fostul Twitter. Lazzarini a distribuit un grafic care compară numărul copiilor uciși în conflicte din întreaga lume între anii 2019 și 2022 cu numărul celor uciși între octombrie 2023 și februarie 2024 în Gaza.

Război în Israel, ziua 119

Sursa foto: X (Twitter)

Peste 12.000 de copii au fost uciși în Gaza între octombrie 2023 și februarie 2024

Potrivit datelor, un total de 12.193 de copii au fost uciși între 2019 și 2022 la nivel global, iar un total de 12.300 de copii au fost uciși în Gaza între octombrie 2023 și februarie 2024. Potrivit cifrelor publicate de oficialii palestinieni din domeniul sănătății, numărul copiilor uciși în Gaza începând cu 7 octombrie este mai mare decât cel împărtășit de Lazzarini.

Ministerul Sănătății din Ramallah a declarat miercuri, într-un raport, că numărul copiilor uciși a ajuns la 13.450. Iar Ministerul Sănătății din Gaza a declarat miercuri că 72% dintr-un total de 31.272 de morți sunt femei și copii, potrivit CNN.