355 de amenzi rutiere într-un an. Nu e vreun adolescent teribilist, ci șofer de autobuz

355 de amenzi rutiere într-un an. Nu e vreun adolescent teribilist, ci șofer de autobuz

Mai precis, este vorba despre șoferul rutei de autobuz dintre capitala Republicii Molodva, Chișinău, și cea a Transnistriei, Tiraspol.

Șofer de autobuz certat cu Codul Rutier

Îi mai lipseau 10 amenzi pentru a avea una pe zi, dar probabil că a avut și el concediu câteva zile. Astfel că a stabilit recorsul de amenzi pe an, cu cele 355 de sancțiuni primite într-un an pentru încălcări ale legislației rutiere.

Șoferul, în vârstă de 50 de ani, transportă cu microbuzul pasageri pe ruta Chișinău-Tiraspol.

Autogară Republica Moldova

Autogară Republica Moldova © Andrii Zhezhera | Dreamstime.com

Și-a recunoscut toate faptele

Potrivit rapoartelor poliției, bărbatul conducea un microbuz Volkswagen Crafter și toate încălcările Codului Rutier au fost înregistrate de un sistem de monitorizare video a traficului. Năbădăiosul șofer a primit 1.155 de puncte de penalizare și 250 de mii de lei moldovenești amendă.

Și, deși pare greu de crezut, șoferul de microbuz și-a recunoscut fiecare dintre cele 355 de abateri și a plătit integral amenzile.

Reamintim că, din vara trecută, șoferii care încalcă regulile de circulație sunt supuși unor pedepse mai severe.

Ce riscă un șofer care depășește viteza legală

La 6 iulie 2023, au intrat în vigoare o serie de prevederi adoptate de Parlament la începutul lunii martie, inclusiv privarea de dreptul de a conduce vehicule pentru o anumită perioadă dacă șoferii depășesc limita de viteză cu mai mult de 60 km/h.

Astfel, depășirea limitei de viteză pentru un anumit tronson de drum de la 40 la 60 km/h se pedepsește cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale (1500 - 1800 lei) cu acumularea a cinci puncte de penalizare.

Totodată, conducătorii auto care depășesc limita de viteză pentru un anumit tronson de drum de la 60 la 80 km/h sunt pedepsiți cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2250 - 2500 lei) și sunt privați de dreptul de a conduce un vehicul pentru o perioadă de 30 până la 45 de zile.

politie republica moldova

politie republica moldova / sursa foto: wikipedia

Conducătorii auto care depășesc limita de viteză cu mai mult de 80 km/h sunt supuși celei mai severe pedepse. Aceștia vor fi amendați de la 75 la 100 de unități convenționale (3.750 - 5.000 lei) și lipsiți de dreptul special de a conduce un vehicul pe o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Excesul de viteză repetat în decurs de un an se pedepsește cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale (7.500 - 10.000 lei) și privarea de dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de 120 - 180 de zile.

Șoferii care nu respectă marcajele rutiere primesc doar un avertisment, dar aceasta este una dintre măsuri pe lângă amendă.