Săptămâna albă din Postul Paștelui. Prăjitură cu brânză de vaci
- Mădălina Sfrijan
- 13 martie 2024, 09:01
Credincioșii ortodocși au intrat în săptămâna albă din postul Paștelui, perioadă în care pot fi incluse în alimentație laptele, ouăle, brânzeturile și smântâna. Cu acest prilej, gospodinele au la îndemână numeroase rețete pe care le pot pregăti cu ușurință. Una dintre acestea este prăjitura cu brânză de vaci.
Începând din această săptămână, credincioșii care țin post nu mai includ carnea în alimentație. Până la Învierea Domnului, sărbătorită pe 5 mai, aceștia vor alege preparatele care nu conțin proteina animală. O prăjitură gustoasă și aromată, ideală pentru săptămâna albă, se prepară rapid, cu doar câteva ingrediente. Deliciosul desert va fi pe placul întregii familii.
Prăjitură cu brânză de vaci
Această rețetă se prepară rapid și poate fi servită atât caldă, cât și rece, inclusiv după 2-3 zile pa frigider.
Deși majoritatea gospodinelor aleg să prepare plăcinta cu brânză, cu aluat fraged, varianta pandișpanului cu un strat de brânză dulce în interior va fi cel puțin la fel de gustoasă.
Ingredientele necesare pentru această prăjitură aromată:
- 7 linguri de făină;
- 6 ouă;
- 300 grame brânză de vaci;
- 6 linguri de zahăr;
- esență de vanilie;
- coajă rasă de la o lămâie
- 50 grame unt topit.
- un praf de copt
Mod de preparare
Pentru început, albușurile se separă de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, adăugându-se treptat și zahărul.
Două gălbenușuri se pun peste brânza de vaci, iar restul se adaugă peste albușurile bătute spumă. De asemenea, se adaugă și făina, treptat, astfel încât compoziția să rămână aerată. Praful de copt se dizolvă într-o lingură de oțet și se adaugă peste compoziție.
După ce compoziția s-a omogenizat, jumătate din aceasta se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduce la cuptorul încins la 190 de grade pentru 15-17 minute.
Prăjitură cu brânză de vaci
Cele două gălbenușuri se adaugă peste brânza de vaci. De asemenea, se adaugă și zahărul și coaja rasă de lămâie. Pandișpanul se scoate din cuptor, iar peste acesta se întinde brânza de vaci, iar peste acest strat se adaugă și a doua parte a compoziției de pandișpan. Se introduce totul la cuptor pentru încă 15 minute. Prăjitura se porționează după ce s-a răcit, iar în funcție de preferințe, se poate orna cu zahăr pudră.