Reformă în Justiție. Dosarul electronic intră în testare la mai multe instanțe
- Ionel Sclavone
- 9 martie 2024, 06:59
Dosarul Electronic Naţional va intra, începând de săptămâna viitoare, în testare la trei curţi de apel din ţară. Pentru implementarea proiectului au fost alese instanțele din Alba Iulia, Bucureşti şi Timişoara.
Dosarul Electronic Naţional va intra în testare la instanțele din trei cursți de apel din țară. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Justiției George Cătălin Şerban. Implementarea proiectului la nivelul întregii țări necesită o investiție de 134 milioane de lei, fără TVA.
Dosarul Electronic, proiect pilot la trei instanțe
Proiectul pilot care propune digitalizarea instanțelor va intra în testare, la trei curți de apel din țară. Dosarul electronic va fi implementat la curțile de apel din Alba Iulia, Bucureşti şi Timişoara. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat George Cătălin Şerban, din Ministerul Justiţiei (MJ).
„O să enumăr câteva dintre proiectele aflate în derulare şi anume ECRIS V, sistemul de management electronic al dosarelor. La acest moment, în instanţe se rulează ECRIS IV, care este supus unui proces de virtualizare şi centralizare a datelor, urmând ca imediat în perioada următoare să facem tranziţia de la ECRIS IV la ECRIS V”, a explicat secretarul de stat.
Potrivit spuselor secretarului de stat, pentru a implementa sistemul ECRIS V s-a trecut la digitalizarea aplicațiilor specifice sistemului judiciar. George Cătălin Şerban a precizat, în acest context, că va intra în faza de testare și Dosarul Electronic, săptămâna viitoare.
„Pentru a putea prevede acest ECRIS V, am făcut ceea ce se cheamă virtualizarea şi digitalizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar (...). Vreau să vă spun că la acest moment este finalizat Dosarul Electronic Naţional unic. Mai exact, începând de săptămâna viitoare, va intra în faza de testare acest produs, care este o aplicaţie informatică finalizată, testată de STS şi certificată la nivel de securitate”, a declarat secretarul de stat la Alba Iulia.
Justiția intră în epoca digitalizării
George Cătălin Şerban a menţionat că va fi o perioadă de testare pentru Dosarul Electronic. la cele trei curți de apel. Iar concluziile ce se vor desprinde vor fi utilizate pentru a implementa proiectul la scară națională.
„Va fi o perioadă de testare, după care concluziile pe care le vom desprinde vor fi folosite pentru a implementa acest Dosar Electronic Naţional la scară naţională”, a adăugat Şerban.
Secretarul de stat s-a referit şi la un alt proiect derulat de Ministerul Justiţiei - „speech2text”. Acesta este un program care converteşte vocea în text. El le-a spus jurnaliștilor că are „o acurateţe cu mult peste ceea ce vă puteţi imagina”. Aplicația este folosită pentru a converti declarațiile verbale ale martorilor în textul unei declarații.
„Şi aici, IT-iştii de la CA Alba Iulia sunt printre cei care s-au oferit să intre în grupurile de lucru ale ministerului şi să asigure dezvoltarea acestui produs care este, la rândul său, finalizat şi va intra în fază de pilotare”, a spus secretarul de stat.
Dosarul electronic și reforma în justiție
Secretarul de stat George Cătălin Şerban a estimat că această aplicaţie ar putea să fie implementată în toate instanţele din ţară. El estimează că Dosarul va intra în toate instanțele într-un decurs de unu sau doi ani.
„Sunt anumite probe care se administrează în sală, de exemplu declaraţia unui martor. Dincolo de faptul că e înregistrată pe un sistem de înregistrare, pentru că acest «speech2text» vine automat în pachete cu sisteme de înregistrare în sala de judecată - e un proiect un pic mai complex - practic, vocea pe care martorul o exprimă la microfon va fi convertită în text. Această operaţiune ar fi trebuit oricum făcută de către grefierul cauzei - el este cel care consemnează declaraţia martorului şi o transcrie într-o declaraţie - şi atunci, uşurează foarte mult munca grefierului”, a explicat secretarul de stat.
George Cătălin Şerban a menţionat că proiectul „Justice Data Centers” propune înființarea de centre de date pentru întregul sistem de justiţie. În acest caz este vorba despre o investiție de 134 milioane de lei, fără TVA.