Israel, obligat de Eurovision să elimine referirile la atrocitățile teroriștilor palestinieni

Israel, obligat de Eurovision să elimine referirile la atrocitățile teroriștilor palestinieni eurovision / Sursa foto: Dreamstime.com

În urmă cu o săptămână Israelul ameninţa că se va retrage de la ediţia din acest an a concursului Eurovision dacă organizatorii vor respinge versurile cântecului său „October Rain”, despre atacurile teroriștilor palestinieni Hamas.

Israelul a dorit să se retragă din cadrul concursului Eurovision din acest an, după ce foarte mulți considerau că piesa care va reprezenta țara avea conotații politice.

Ce au decis oranizatorii Eurovision 2024

Israel va putea participa la concursul Eurovision 2024 după ce și-a modificat versurile cântecului, confirmă organizatorii, conform BBC. Eden Golan va reprezenta țara la competiția din luna mai, desfășurată în Suedia.

Cântecul său original, „October Rain”, a fost interzis pentru presupusa referire la atacurile din 7 octombrie, încălcând regulile privind neutralitatea politică. Radiodifuzorul public din Israel a acceptat să ajusteze cântecul, redenumit acum „Hurricane”, și îl va prezenta în acest weekend.

„EBU confirmă că propunerea oficială de la KAN a fost considerată eligibilă pentru a concura în cadrul concursului Eurovision din luna mai. Grupul de Referință al Concursului, consiliul de conducere al acestuia, a hotărât să accepte cântecul "Hurricane" pentru următoarea competiție după o examinare atentă a versurilor. S-a convenit că "Hurricane" îndeplinește criteriile necesare pentru participare, în conformitate cu regulile concursului”, a anunțat organizatorul concursului, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU).

Eden Golan Eurovision Israel

Sursă foto: Instagram

Nu se dorea modificarea versurilor

Radiodifuzorul israelian KAN inițial a refuzat să modifice versurile, însă președintele țării, Isaac Herzog, a cerut ulterior "ajustările necesare" pentru a asigura participarea Israelului la concurs. Versurile originale ale piesei "October Rain" - scrise în limba engleză - au fost publicate pe site-ul KAN luna trecută. Acestea includ versurile „Erau toți copii buni, fiecare dintre ei" și "Cine ți-a spus că băieții nu plâng/Ore și ore/Și flori/Viața nu este un joc pentru lași".

Miercuri, ministrul belgian francofon al Culturii, Benedicte Linard, a cerut excluderea Israelului de la Eurovision pe durata conflictului din Gaza.

„La fel cum Rusia a fost exclusă din concursuri și din Eurovision în urma invaziei sale în Ucraina, Israelul ar trebui să fie exclus până când va pune capăt încălcărilor flagrante ale dreptului internațional, care fac mii de victime, în special copii", a scris ea pe X.

Muzicieni din mai multe ţări au cerut ca Israelul să fie suspendat din concurs

Israelul susține că operațiunea sa terestră împotriva organizației Hamas din Gaza se desfășoară în conformitate cu normele dreptului internațional. Armata sa a afirmat de mai multe ori că depune eforturi considerabile pentru a evita afectarea civililor.

În plus, Linard a declarat miercuri în Parlament că va solicita radiodifuzorului public RTBF, care organizează participarea Belgiei la Eurovision, să transmită aceste preocupări către EBU.

În luna decembrie, Asociația Compozitorilor din Islanda a emis o declarație afirmând că acțiunile militare ale Israelului în Gaza fac ca participarea acestuia să fie incompatibilă cu un eveniment caracterizat de bucurie și optimism.

În Finlanda, o petiție semnată de peste 1.400 de profesioniști din industria muzicală a acuzat postul național de radio și televiziune Yle de dublu standard, argumentând că acesta a fost unul dintre primii care au cerut excluderea Rusiei după invazia acesteia în Ucraina în 2022.

Semifinalele Eurovision 2024 sunt programate să aibă loc la 7 și 9 mai. Israelul va concura în cea de-a doua semifinală, cu speranța de a se califica în finala de pe 11 mai. România nu va participa la această ediție.