Maia Sandu, amintiri despre 24 februarie 2022. În ce fel s-a văzut prima zi a războiului la Chișinău

Maia Sandu, amintiri despre 24 februarie 2022. În ce fel s-a văzut prima zi a războiului la ChișinăuSursa foto: Twitter

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rememorat prima zi a războiului din Ucraina, 24 februarie 2022, așa cum a trăit-o la Chișinău. Potrivit spuselor sale a aflat despre invazie pe internet, iar ceea ce a văzut a șocat-o.

Maia Sandu și-a amintit ziua de 24 februarie 2022, când Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina. Președinta Republicii Moldova a rememorat primele ore ale invaziei, așa cum le-a trăit la Chișinău.

Maia Sandu despre prima zi a războiului

Președinta Republicii Moldova a vorbit despre primele ore din 24 februarie 2022, când a aflat că Rusia a invadat Ucraina. Potrivit spuselor sale, în momentul în care a citit știrea a fost sub stare de șoc. Iar acest sentiment l-au avut mulți cetățeni moldoveni cărora nu le venea să creadă că a izbucnit un război în vecinătatea lor.

„Când m-am trezit la ora 4, m-am informat de pe internet, la 5 eram la birou și am început să lucrăm pe direcțiile principale, să primim refugiați pentru că imediat au început semnale că oameni din apropierea noastră au început să vină. Noi ne-am pregătit pentru că au fost discuții despre faptul că Rusia ar putea să atace, chiar dacă mi-a fost greu să cred. Prima dată nu am crezut pentru că e greu să cred că în secolul nostru se poate întâmpla așa ceva”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova și-a amintit de ceea ce s-a întâmplat în zilele următoare. Mii de ucraineni au fugit din calea războiului și s-au refugiat în Moldova. Iar autoritățile de la Chișinău au reușit să facă față situației, împreună cu societatea civilă, dar și cu mediul de afaceri. Ea a ținut să le mulțumească moldovenilor pentru implicarea în ajutorarea refugiaților de război.

„În primele zile de război au venit zeci de mii de oameni din Ucraina, am lucrat foarte bine cu cetățenii, cu societatea civilă, cu domeniul privat. E datoria noastră și în continuare vom face totul pentru a-i ajuta pe acești oameni și le mulțumesc și moldovenilor mei”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Maia Sandu

Maia Sandu și Ursula von der Leyen la București Sursa foto: Facebook

Războiul i-a șocat pe moldoveni

Maia Sandu și-a amintit că toată lumea din Republica Moldova a fost în stare de șoc. Iar toți așteptau mesaje care să liniștească populația îngrijorată de extinderea războiului. Președinta Moldovei a precizat că, din fericire, Ucraina a rezistat, iar Rusia a fost ținută departe de frontierele sale.

„Toată lumea era șocată și toată lumea aștepta să vadă ce le spunem noi, noi le-am spus că sunt în siguranță pentru că erau în acele zile, nu era clar ce se întâmplă după asta. Ne-am pregătit pentru toate scenariile, din fericire Ucraina a rezistat și Rusia nu s-a mai apropiat de hotarele noastre, din fericire a fost îndepărtată”, a mai spus Maia Sandu.

În acest context, președinta Republicii Moldova a mai spus că războiul hibrid, dus de Rusia împotriva țării sale consumă energie. Propaganda și dezinformarea sunt arme pe care moldovenii le cunosc foarte bine. Din păcate, prin intermediul acestor instrumente se inoculează un sentiment de teamă în rândul populației.

„Bineînțeles că ne consumă energie și timp, iar propaganda și dezinformanrea nu sunt lucruri noi, acum e și mai periculos pentru că ține de război și creează această teamă. Noi vrem ca cetățenii noștri să aleagă pentru ei fără să aibă aceste frici. Conflictul transnistrean a fost creat ca să ne creeze probleme și impediemente, iată acum se face același lucru”, a mai spus Maia Sandu.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Maia Sandu vrea o Moldovă democrată, în UE

În ciuda problemelor apărute, președinta Republicii Moldova a declarat că țara sa nu dorește să cedeze în fața Rusiei. Maia Sandu a precizat că moldovenii își doresc un stat democratic în care oamenii să nu fie trimiși la pușcărie pentru că își critică președintele.

„Eu am încredere în moldoveni, am învățat lecțiile din trecut, vrem să ne consolidăm democrația, instituțiile democratice. Moldovenii nu vor să trăiască într-un regim care trimite tineri la închisoare pentru că critică președintele și își trimite opozanții la închisoare și îi ucide”, mai spus Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova spune că toate țările care doresc ca războiul să nu se extindă, iardemocrația să reziste, trebuie să sprijine Ucraina. Acest lucru este obligatoriu pentru ca Rusia să nu încerce să invadeze și alte state. Iar amenințarea nu este doar pentru frontiere, ci și pentru sistemul democratic.

„Riscurile sunt mari pentru toți pentru că în momentul în care o țară, Rusia, îndrăznește să atace o altă țară independentă și suverană și dacă agresiunea nu e oprită și nu se transmite un mesaj foarte clar că nu poate fi acceptat, atunci riscăm să vedem acțiuni similare din partea altor țări în diferite regiuni ale lumii”, a mai spus Maia Sandu.