Tragedia de la Crevedia. A venit raportul despre cauzele exploziei
- Maria Pană
- 6 martie 2024, 12:06
Raportul Institutului Național de Expertize Criminalistice arată că incendiul de la Crevedia au fost provocat de utilizarea unor pompe neomologate. Ba mai mult acestea erau folosite ca să reducă timpii de încărcare, chiar dacă viața oamenilor a fost pusă în pericol.
Raportul INEC arată negru pe alb că acele pompe utilizate nu erau omologate. Mai exact experții rețin la cauze: ”utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, fără istoric privind certigficatele de conformitate”. Deși cisternele din care se descărcau produsele GPL erau autorizate, rezervoarele cisternă în care se descărcau nu erau autorizate.
Nici măcar procedura de lucru nu era autorizată pentru activitățile de descărcare a GPL. ”Adăugam la acestea și existența unor surse de aprindere a amestecului exploziv în zona în care se desfășurau manevre de descăcare a produsului GPL din cisternele auto autorizate”.
Pompe neomologate pentru bani mai mulți
Practic, în cazul Crevedia, avocatul Cuculis susține că transvazarea s-a făcut cu o pompă cu un debit mai mare pentru a ”eficientiza” timpii. În acest fel se câștigau mai mulți bani.
Cei de la INEC conluzionează că ”motivul producerii evenimentului de la Crevedia este scurgerea de gaz GPL din autocisterna, foarte probabi, în cadrul unei manevre de transvazare a gazului din această semiremorcă într-o altă semiremorcă tip cisternă situate tot în curtea imobilului proprietatea SC Flaglas SRL”.
Deglagrația s-a produs mai întâi în aer
Cei de la INEC mai spun că la 18.48.34 a explodat un nor de vapori situate în aerul liber. 10 secunde mai târziu a fost declanșat incendiuul proces care s-a manifestat continuu pe tot parcursul evenimentului. 11 minute mai târziu a avut loc explozia unui nor de vapori situate în aer liber. 13 minute mai târziu a avut loc explozia vaporilor unui lichid în fierbere și explozie, incendiu fulger.
Ultima explozie care a avut loc a fost la 21.46.52. Incidentul de la Crevedeia s-a soldat cu 60 de victime și zeci de case avariate. Dintre victime două persoane și-au pierdut viața. Majoritatea lor, adică 40 la număr au fost pompieri. Aceștia au acționat între exploziile care au avut loc la stația GPL.