Iliescu și comunismul. Democrația cu partid uni, „tovarășii” și mulțumirile pentru mineri
- Maria Pană
- 4 martie 2024, 13:13
Ion Iliescu ar fi vrut să păstreze comunismul și a acceptat cu greu democrația. Cel care a făcut aceste dezvăluiri a fost liderul țărănist Ion Diaconescu, care nu s-a ferit să îl catalogheze pe Iliescu, drept un comunist.
Ion Iliescu și-ar fi dorit să păstreze comunismul chiar și după căderea regimului Ceaușist. Cel care susține acest lucru a fost Ion Diaconescu, fost lider țărănist. Acesta declara în 2008 că „Iliescu nu si-a dorit democratia din suflet. Era normal, era crescut in familie de comunisti vechi. Cred, sper că s-a convins acum că nu merge comunismul cu democratia.
După Revolutie, imi amintesc că niște ziariști francezi l-au întrebat dacă în Romania vor exista de acum mai multe partide. Iliescu a stat el și s-a gândit și a spus că în fond se poate face democratie și cu un singur partid. S-a mai sucit, s-a mai învârtit, în cele din urma a acceptat ideea să fie mai multe partide, dar unele de formă, așa, iar cel de la guvernare să aibă 80-90%”.
Comunismul cu fața umană ca la Gorbaciov
Ba mai mult, Diaconescu spunea că Iliescu și-ar fi dorit un comunism cu față umană, după modelul Gorbaciov. Acest lucru este vizibil și în declarațiile fostului președinte de la momentul 1990. Trebuie ca poporul să acţioneze ca o forţă ordonată şi organizată.
Să se vadă că aici se face ordine, cu contribuţia, cu participarea, cu prezenţa oamenilor muncii. Cu participarea activă a poporului, şi nu a unor conducători care s-au autointitulat conducători, s-au autointitulat aleşi ai poporului, s-au autointitulat comunişti.
N-au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului ştiinţific. Au întinat numai, numele Partidului Comunist Român, au întinat numai memoria celor care şi-au dat viaţa pentru cauza socialismului în această ţară” a spus Iliescu.
De la ”tovarăși” la mineri
De altfel, discursurile sale de la acel moment începeau cu același apelativ ca în comunism ”tovarăși”. Ba mai mult la momentul revoltelor din București, Iliescu a chemat minerii în Capitală. Nu de alta, dar regimul trebuia menținut, iar oamenii trebuiau să știe de cine să se teamă.
La sfârșit, fostul președinte a mulțumit ortacilor pentru răspunsul prompt. ”Dragi mineri, mă adresez dumneavoastră de această dată, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat, la chemarea noastră. Delegația de mineri în frunte cu domnul Cozma se va deplasa spre Piața Universității pe care vrem să o reocupați dumneavoastră”, a spus la acel moment Ion Iliescu.