Război în Ucraina, ziua 736. Începe o nouă rundă de negocieri între China și Rusia pentru armistițiu
- Cristian Raducanu
- 29 februarie 2024, 06:16
Operațiunea Specială de Eliberare a ajuns în cea de-a 736-a zi de război. Forțele Moscovei au lansat noi atacuri pe frontul estic. Între timp, Comisia Europeană ia în considerarea deblocarea activelor rusești înghețate pentru a finanța armata lui Volodimir Zelenski.
În noaptea de 28 februarie, apărătorii ucraineni au doborât 10 din cele 10 drone Shahed-136/131 folosite de trupele rusești pentru a ataca Ucraina. Operațiunea Specială de Eliberare continuă în ziua 736 de război cu noi atacuri asupra regiunilor Odesa, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Harkov , Lugansk și Donețk. Cel puțin cinci ucraineni au fost uciși, iar alți șaptesprezece au fost răniți.
Război în Ucraina, ziua 736: Principalele evenimente
Ursula von der Leyen ia considerarea utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța armata ucraineană.
„Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a achiziționa împreună echipamente militare pentru Ucraina. Nu ar putea exista un simbol mai puternic și o utilizare mai bună a acestor bani decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim", a declarat președintele Comisiei Europene în fața Parlamentului European.
Comentariile lui von der Leyen vin la scurt timp după ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că este important să se găsească o modalitate de a debloca valoarea activelor înghețate pentru a sprijini Ucraina.
Oficialul american a subliniat că există "argumente solide de drept internațional, economice și morale" pentru a face acest lucru și că este crucial ca aliații să colaboreze în această privință. Între timp președintele Volodimir Zelenski și prim-ministrul albanez Edi Rama au semnat Acordul de prietenie și cooperare între cele două țări.
Familia lui Navalnîi se pregătește de înmormântare
În Federația Rusă familia lui Aleksei Navalnîi se pregătește pentru funeraliile disidentului rus care vor avea loc vineri. Se așteaptă ca Moscova să disloce un număr impresionant de agenți și polițiști având în vedere numărul mare de susținători ai opozantului rus.
Oficialii ruși par să se bucure de o gafă făcută săptămâna aceasta de președintele francez Emmanuel Macron după ce acesta a sugerat că țările NATO au discutat posibilitatea ca trupele terestre occidentale să fie desfășurate în Ucraina, spunând că o astfel de eventualitate nu poate fi "exclusă".
Sugestia lui Macron a fost respinsă pe scară largă de către țările NATO. De atunci, presa rusă a fost dominată de oficialii ruși care evocă aparenta diviziune dintre membrii blocului politico-militar și interpretarea greșită a lui Macron.
China, a doua încercare pentru a pune capăt războiului
Reprezentantul special al Chinei va efectua o a doua rundă de negocieri diplomatice cu privire la războiul din Ucraina, deși nu va vizita Ucraina, delegația de la Beijing se va deplasa în Rusia.
„Li Hui, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va vizita Rusia, sediul UE, Polonia, Ucraina, Germania și Franța începând cu 2 martie pentru a conduce o a doua rundă de negocieri pentru a promova o soluție politică la criza ucraineană", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.
China descrie frecvent războiul de doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei drept o "criză" și a refuzat să condamne invazia efectuată de aliații Moscovei. Președintele Rusiei,Vladimir Putin, și omologul său chinez Xi Jinping s-au descris ca fiind cei mai buni prieteni.
Cu toate acestea, Beijingul a încercat să se poziționeze ca un potențial mediator de pace între părțile beligerante și este văzut ca una dintre puținele țări - poate singura țară - care ar putea exercita o influență asupra Moscovei, potrivit CNBC.