Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor vor continua să crească

Piața imobiliară. Prețurile apartamentelor vor continua să crească Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețurile apartamentelor în Republica Moldova, în special în Chișinău, vor continua să crească în perioada următoare, în condițiile în care numărul autorizațiilor de construcție este în descreștere, iar cererea de apartamente este în creștere.

Piața imobiliară din Republica Moldova trecut prin perioade de scădere, stagnare și creștere a prețurilor în ultimii ani, influențate de o serie de factori economici și sociali.

Între 2008 și 2018, piața imobiliară a traversat o perioadă dificilă, caracterizată de scăderi semnificative ale prețurilor apartamentelor. Cu toate acestea, începând cu anul 2018, s-au înregistrat primele semne de revenire, iar prețurile au început să crească treptat. Această tendință ascendentă s-a accentuat în anii următori, cu creșteri semnificative în 2020 și 2021, de 13,7%, respectiv 15,1%, potrivit unei analize a publicației economice bani.md.

În 2022 și începutul anului 2023, piața imobiliară a cunoscut o perioadă de încetinire sau chiar de scădere a prețurilor, reflectând o anumită instabilitate și incertitudine în economie și pe piața imobiliară. Cu toate acestea, începând cu trimestrul III din 2023, s-a observat o ușoară înviorare, iar în trimestrul IV din 2023, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere de 4,9%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piața imobiliară, trasă în jos și de numărul mic de credite

În paralel cu evoluția prețurilor, accesibilitatea creditelor imobiliare a cunoscut o ușoară îmbunătățire, datorată scăderii dobânzilor. Cu toate acestea, cererea pentru credite imobiliare a rămas relativ stabilă sau chiar a scăzut, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică. În luna ianuarie 2024, volumul creditelor imobiliare acordate a înregistrat o scădere de 13% față de luna decembrie 2023. O tendință asemănătoare cu cea din România, crede un reprezentant al Premier Imobiliar Activ.

În ceea ce privește volumul lucrărilor de construcții, acesta a înregistrat o scădere de 2,5% în anul 2023 față de anul precedent. Reducerea lucrărilor de construcții noi și a lucrărilor de întreținere și reparații curente a fost compensată parțial de o creștere semnificativă a lucrărilor de reparații capitale și a altor lucrări de construcții, precum demolări sau amenajarea terenurilor.

O privire de ansamblu arată că, în următoarea perioadă, prețurile la imobile în Chișinău vor continua să crească, în condițiile în care numărul autorizațiilor de construcție este în descreștere pe fundalul unei cereri în ascensiune de apartamente. În anul 2023 s-au eliberat 2.252 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în descreștere cu 2,1%.