Zăcământ uriaș de hidrogen descoperit în Albania

Zăcământ uriaș de hidrogen descoperit în AlbaniaHidrogen / Sursa foto: Dreamstime

Multe companii caută zăcăminte de hidrogen natural în întreaga lume, pentru a crea un combustibil curat, dar dovezile și datele despre rezerve mari de hidrogen sunt rare.

Cele mai multe estimări cu privire la zăcăminte semnificative de hidrogen se bazează mai degrabă pe măsurători generale și mai puțin pe măsurători concrete, potrivit carandmotor.gr.

Zăcământ de hidrogen, în Albania

Cea mai nouă descoperire vizează un zăcământ din Albania. Este vorba despre cel mai mare flux de hidrogen natural înregistrat în Albania, iar descoperirea a fost făcută în adâncurile unei mine.

Potrivit lui Laurent Truche de la Universitatea din Grenoble, care a măsurat gazul dintr-un lac subteran, la aproape un kilometru sub pământ, apa „clocotește” din cauza multelor bule produse de gaz, de parcă ar fi un adevărat jacuzzi.

Laurent Truche și colegii săi au coborât în mina albaneză de cromit situată în Bulqize, în apropiere de Tirana, pentru a găsi dovezi palpabile ale existenței acestui combustibil prețios.

Hidrogen

Hidrogenul este un combustibil foarte prețios / © Wirestock | Dreamstime.com

Hidrogen, metan și azot, în gazele dintr-un lac subteran

Cercetătorii au descoperit că bulele de gaz din lacul subteran sunt în proporție de 80% un amestec de hidrogen, metan și azot, iar fluxul produs este de 11 tone pe an, unul dintre cele mai mari din lume.

Pentru a determina de unde provine gazul, cercetătorii au modelat mai multe scenarii geologice care ar putea indica modul în care este produs un flux de gaz atât de puternic.

Scenariul cel mai probabil este că provine dintr-un rezervor de hidrogen de mare adâncime, aflat în interiorul pământului, sub mina de cromit. Pe baza estimărilor, zăcământul ar conține cel puțin 5.000 până la 50.000 de tone de H2.

Mașină care folosește hidrogen

Mașină care folosește hidrogen / © Audioundwerbung | Dreamstime.com

Cât de mare e, de fapt, zăcământul

„Este unul dintre cele mai mari volume de hidrogen natural măsurate vreodată”, susține Eric Gaucher, un geochimist independent, care s-a concentrat pe localizarea hidrogenului natural.

Pe de altă parte, Geoffrey Ellis de la US Geological Survey consideră că volumul zăcământului nu este uriaș. Cu toate acestea, datele cu privire la o acumulare constantă de hidrogen susțin ideea că ar putea exista mai mult hidrogen în „depozite” subterane, prin urmare, ar trebui efectuate cercetări la o adâncime mai mare.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)